Уловката в явлението „Синя Луна“

0

И Асошиейтед прес писа за явлението „Синя Луна„, която ще се появи в 6:43 часа в небето над Съединените щати /10:43 ч. по Гринуич/.

Какво всъщност представлява това явление?

Синя Луна“ наричаме второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Това припомня и Джеф Честър от Военноморската обсерватория в САЩ. Обикновено в годината има 12 пълнолуния като всяко от тях се появява само един път на месец. Разбира се, в някои години се наблюдават и по две пълнолуния месечно. В този случай говорим за явлението „Синя Луна„. Средно-аритметично явлението се среща веднъж на около две години и половина и за разлика от първоначалната асоциация с името му, няма нищо общо с цвета на небесното тяло.

Джеф Честър говори за допълнителна „уловка“ в наименованието за сегашното второ пълнолуние в месеца. Старата дефиниция от мейнския алманах нарича Синя Луна единствено четвъртата пълна Луна в един астрономически сезон. Настоящата е едва втората пълна луна за това лято. Така старата дефиниция реално дискредитира настоящото пълнолуние и то не следва да се нарича Синя Луна.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg