Трудна и тежка 2017 г., след като кръвта на покровителя на Неапол Св. Дженаро не се втечни

1

Черна прокоба за света като цяло през 2017 г. чертае несъстоялото се втечняване на кръвта на Св. Дженаро в Неапол. В петък, 16 декември, стъкленицата, която е пълна с кръвта на пазителя на италианския град, беше извадена от реликвария на неаполската катедрала. При нейното разклащане кръвта останала съсирена, а това е много лошо предзнаменование.

Кръвта на Св. Дженаро се държи в малки стъклени съдове. Тя се втечнява 3 пъти всяка година с разклащането им от кардинала на Неапол. Това се случва в първата събота на май, след това на 19 септември, когато е празникът на светията и на 16 декември – годишнината от изригването на Везувий преди 385 години, когато Неапол като по чудо бил пощаден от заличаване. От XVII в. този ритуал се изпълнява стриктно всяка година.

san gennaro, Неапол

В годините, в които кръвта не се е втечнявала, са ставали големи трагедии. Така се е получило през септември 1939 и 1940, когато започнала Втората световна война и въвличането на Италия в нея. През септември 1943 г. стъкленицата остава съсирена и Италия била окупирана от нацистите. През 1973 година отново не става чудото, тогава Неапол бил ударен от невиждана епидемия от холера. През септември 1980 г. несъстоялото се втечняване води след себе си до земетресение от магнитуд 7.9 в Ирпиния. При този катаклизъм загиват 2483 души, 250 хиляди останали без покрив.

Според легендата, кръвта на Св. Дженаро била събрана от жена, на име Еузебия след неговата кончина. Едно от чудесата на светеца е спирането на лавата на Везувий на 16 декември точно пред подстъпите на Неапол.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Тайланд, дестинации, НеаполНеапол – многолик и с южен чар (снимки)

 

Италия, суеверияТоп 10 на най-странните италиански суеверия

 

Италия, велосипед, работаГрад в Италия плаща на поданиците си да пътуват до работа с колело

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

Коментирай в Delo.bg