Българин в Германия: Не разбирам политиката на Меркел към мигрантите

0

Събитията от изминалите часове отново хвърлиха в тревога света. Убийството на руския посланик в Анкара и терористичният акт на коледния базар в Берлин отново изправиха всички ни пред въпросите: докога ще продължава терорът и как можем да излезем от неговия капан? Разговарях с мой приятел, който е в Германия от 15 г., на 42 години е и живее във Франкфурт. Славчо Старев има ремонтна работилница за коли и, както самият той казва – не живее богато, но се справя. За събитията от последните часове, за ситуацията в неговия град и като цяло в Германия, той сподели за читателите на delo.bg.

– Слави, какво е положението в Германия часове след терористичния акт в Берлин от 19 декември?

– Засега при нас (Франкфурт – бел.ред.) няма напрежение, макар и да има бежанци и мигранти от различни арабски държави. Преди около месец имаше разкрита група, която изработваше взривни устройства. За това малко се говореше и макар че хората, които се занимавали с това, бяха заловени, новините бяха бедни на информация.

– Как се държат мигрантите, приспособяват ли се към новия живот в Германия?

– Мисля, че адаптацията на хората от арабския свят към европейския начин на живот ще бъде много труден. Те идват от общества, коренно различни от тези, в които са живели досега – с други обичаи, с друга религия. Недоумявам и защо в Германия не се прави необходимото, за да се приобщят към тукашния начин на живот. Създадени са им всички необходими условия да живеят, без да работят, без да учат даже и език /което за тях е безплатно/. Не виждам кой би тръгнал да работи, при условие, че получава 1300 евро на месец и всички услуги са му безплатни. Тези привилегии не са дадени на никой, който пристига в Германия и иска да остане в нея. А и няма нужда от работна ръка, такава има в изобилие. Не разбирам политиката на Германия и на Меркел.

– Няма ли някои от тях, които да работят все пак?

– При мен има такъв човек, от Сирия е. Не се справя много добре, трудно се учи, трудно свиква.

– Имаш ли приятели измежду мигрантите? Какви хора са те?

– Имам приятели, познати. Различни хора са. От различни страни: Сирия, Ирак, Пакистан, Афганистан и къде ли не още. Някои са като всички нас, жените не са забулени, държат се дружелюбно. Други, особено по-възрастните, не са толкова общителни и държат на своите стари обичаи и традиции.

– Те интересуват ли се от това, което става по света?

– Да, но само докато трае събитието. Както се казва – всяко чудо за три дни.

– Има ли някаква нетърпимост от страна на обикновените немци към мигрантите?

– Немците са хора, които държат най-вече на работата си и не се интересуват много от живота на другите. Не съм чувал за случаи, при които да има нападения върху чужденци.

– Спокойно ли е при Вас в момента?

– Да, дано да няма нищо, което да предизвика паника.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg