Тайната на красивите и редки сини диаманти

0

Рядко срещаният син диамант „Hope“ (надежда) е една от най-известните скъпоценности в света. Този земен дар с невиждана красота има заплетена история, в хода на която преминава през ръцете на монарси, банкери, наследници и крадци, преди за всеобща радост да бъде изложен в музей във Вашингтон.

сини диамантиПроучване, публикувано в сп. „Nature“, разкрива още по-заплетената геоложката история на тези редки скъпоценни камъни. За целите му са анализирани 46 сини диаманта. Сред тях и скъпоценен камък, намерен в Република Южна Африка и продаден за 25 млн долара през 2016 г.

Специалистите са установили, че сините диаманти се формират на голяма дълбочина – 660 километра, в част от земната вътрешност, известна като долна мантия. За тяхното „родно място“ свидетелстват уловени в диамантите миниатюрни минерални фрагменти.

Уникалните по рода си сини диаманти съставляват едва 0,02 процента от добиваните в мини.

 

сини диамантиДиамантите са кристална форма на чист въглерод. Образуват се под въздействие на огромна топлина и налягане. Сините диаманти кристализират заедно със съдържащи вода минерали, които преди дълго време са били част от океанско дъно, но са изтласкани на голяма дълбочина по време на движението на огромни тектонски плочи, допринесло за оформянето на земната повърхност.

Повечето диаманти не са напълно безцветни и често имат жълтеникав оттенък. Макар и рядко се срещат и нюанси на жълто, кафяво, розово, зелено. На учените е известно, че синият нюанс се дължи на елемента бор.

сини диаманти

Настоящото изследване разкрива, че борът някога е бил наличен в океанска вода и е попаднал в състава на скала на океанското дъно, която в продължение на милиони години се е движила дълбоко под земната повърхност.

„За първи път успяваме да изясним една дълбоко пазена от Земята тайна – как се формират сините диаманти. Преди настоящото изследване никой нямаше представа къде и в какви скали се образуват тези скъпоценни камъни, нито откъде са си набавили елемента бор“ –

обяснява Еван Смит, ръководител на изследването от Американския геологичен институт.

Около 99 процента от всички диаманти се формират на дълбочина между 150 и 200 километра.

„Сините диаманти се крият на най-голяма дълбочина“ –

отбелязва геохимикът Стивън Съри.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg