Метрото – удобен транспорт, но и потенциална заплаха

1

В големите градове по света метрото е най-удобният вид транспорт, но замисляли ли сте се колко опасно може да бъде то? Учени от Института „Ханс Ноел“ в Германия и на техни колеги от университета в Хонконг са категорични, че бактериите от дръжките, седалките и вратите на метрото могат да предизвикат световна суперепидемия, тъй като те са един невероятно голям източник на патогени.

В големите градове по света метрото е най-удобният вид транспорт, но замисляли ли сте се колко опасно може да бъде то?

Специалистите са категорични, че от здравна гледна точка влаковете на подземната железница представляват потенциална заплаха, защото си остават едни от най-опасните „хранилища“ на патогени.

Диаграмата по-горе показва как линиите на метрото в Хонг Конг позволяват смесването на бактериите. Учените са събрали образци от дланите на хората, често ползваващи метро.

Въпреки че най-често срещаните бактерии са относително безвредни и те обикновено живеят върху кожата, екипът от експерти също така е забелязал и наличието на редица патогени. Сред тях е и Helicobacter pylori, което може да причини стомашни възпаления, заедно с други опасни бактерии.

Проучването показало, че бактериите от различни линии на метрото се смесват през целия ден, за да мутират в микробиоми, а ефектът се наблюдава особено при гените за резистентност към антибиотиците.

В големите градове по света метрото е най-удобният вид транспорт, но замисляли ли сте се колко опасно може да бъде то?

Микробиолозите предполагат, че при наличието на такова голямо количество опасни бактерии, стремително мутиращи под въздействието на някои антибиотици, в скоро време терапията срещу инфекциите ще престане да действа.

Заради кръстосването на два различни вида бактерии имунитетът на тези микроорганизми към антибактериалните препарати нараства в пъти. А съвременната медицина все още няма лек срещу супербактериите от такъв „смесен“ вид.

„Идеята за нашето проучване не е да плашим хората. Установихме, че най-натоварените линии на метрото не водят до по-големи рискове за здравето нито по отношение на патогени, нито по отношение на гените за устойчивост към антибиотици“ – 

категоричен е ученият Яни Панайотоу.

„Вместо това искаме да разберем по-добре как градоустройственото планиране може да повлияе върху видовете бактерии, които откриваме, така че проучвания като нашето, което разследва микробния състав във вътрешността на метровлаковете, могат да станат основа за бъдещи стратегии за общественото здраве и проектите за обществен транспорт“.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

Коментирай в Delo.bg