Сред бозайниците конете са с най-близки мимики до човешките

0

Сред бозайниците конят отстъпва по богатство на мимиката единствено на човека. До този извод са стигнали учени от Великобритания и САЩ, съобщава сп. PLoS One.

Мимики при конете и хоратаС отделни движения на очите, веждите и ъгълчетата на устните хората могат да изразят около 27 различни чувства. Познаваме ги – от изненада до отвращение. Британските и американските зоолози обаче, също са установили, че конете изразяват емоциите си по подобен начин – с мускулите на устните, ноздрите и очите.

Методите за комуникация между конете са били изследвани чрез видеозаписи, направени в естествената им среда на живот. След това е бил съставен списък на всички възможни движения, правени от животните с мускулите на главата, и уникалните „изражения на лицето“, които са успели да произведат.

Оказало се, че конете са способни на 17 такива мимически движения. Кучетата, при които е било проведено същото изследване, но от друга научна група, са постигнали 16, а при шимпанзетата този тип мимики са само 13 на брой.

Нещо повече, макар муцуната на коня да не е устроена така, както лицето на човека, много от израженията на конете приличат поразително на тези при хората, убеждавате се и от заглавната снимка на статията.

И един развенчан мит – новото изследване напълно опровергава теорията, според която далечните от човека видове животни имат по-примитивна мимика.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg