Спортът повишава оценките по математика

0

Ако искате детето Ви да има добри резултати по математика, запишете го на някакъв спорт. Оказва се, че добрата физическа форма влияе на интелектуалните способности, а особено на точните науки.

Каква е връзката между математиката и спорта?

Според изследване, проведено в Университета на Илинойс, съществува връзка между изпълняването на кардио упражнения (т.е. тези, които увеличават силата и издръжливостта на сърцето, като колоезденето или плуването) и изтъняване на външния слой от сивото вещество на мозъка. Загубата му е нормален процес, който е необходим за развиването на здрав ум. По този начин мозъкът се отървава от ненужните връзки между нервните клетки, които започват да работят по-добре и по-ефективно. Изследователите открили, че под влияние на физическа активност, мозъкът по-бързо „организира“ данните.

деца, спорт, математикаВ проучването участвали 48 деца на възраст 9 и 10 години. Децата трябвало да тичат по бягаща пътека, за да бъдат оценени техните физически възможности. Учените също така изследвали мозъчната активност, използвайки магнитен резонанс и проверили математическата грамотност, четенето и правописа.

Американските изследователи анализирали всички данни и стигнали до изненадващи заключения. Оказало се, че физически по-активните деца имат по-тънък горен слой от сивото вещество на мозъка, което е свързано с по-добри математически умения. Няма доказателства, че физическата активност оказва влияние върху четенето и правописните умения.

Упражнения за мозъка

Учените ще продължат да изследват взаимовръзката между аеробните упражнения и мозъчната функция. Целта им е да разберат как добрата физическа форма може да благоприятства резултати в областта на науката.

деца, спорт, математикаНасърчаването на децата да бъдат физически активни, влияе положително както на физическата им форма, така и на интелектуалните им умения, категорични са учените. Колоездене, бягане, футбол, плуване – това са активности, чрез които не само може да се поддържа постоянно тегло, но също така да се постигат и по-добри резултати по математика.

Ролята на училищата е ключова, защото децата прекарват много време там. Но часовете по Физическо възпитание, заложени в учебната програма, не са достатъчни. Ето защо всяка извънкласна физическа активност само ще бъде от полза.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg