Откриха кое определя бурния смях

0

Случвало ли Ви се е да се стреснете от бурен смях на колега на работното Ви място? Учените от Илинойския университет установиха на какво се дължи този изблик на силна емоция – причинява го специфичен ген.

Изследователите проучили детайлно късия и дългия вариант на 5-HTTLPR – отговорният ген за равнището на серотонин в организма ни. Реакцията на всеки един е доста бурна, когато се смее, щом има в ДНК-то си късия вариант на 5-HTTLPR. Именно този ген определя бурната им, понякога експлозивна реакция не само към отрицателни, но и към позитивни емоции.

Жените и мъжете с палещ околните смях се повлияват по-специфично от серотонина, който се изпуска в мозъка конкретно от краткия вариант на въпросния ген. Ето защо когато гледат комедии или попаднат в забавна ситуация, хората с 5-HTTLPR се хилят изключително заразно. Хора с този ген имат като цяло и доста повече положителни изблици на емоция. Състоянията на силен кикот се дирижират от невротрансмитера серотонин, който е свързан с чувството за тревожност и депресиите.

смяхТези от нас, които притежават късия вариант на 5-HTTLPR цъфтят в обкръжение от позитивни хора и моменти и обратно – страдат, когато са във враждебна среда. Хората с дългия вариант на гена са доста по-малко чувствителни към своето емоционално обкръжение.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg