След като прочетете това, никога вече няма да изхвърляте обелките от лук

0

Повечето от Вас сигурно не знаят, че люспите и обелките на много плодове и зеленчуци са пълни с антиоксиданти и други полезни хранителни вещества, които стимулират здравето на различни нива. И именно заради това незнание, винаги изхвърляме корите – едни от най-полезните части от всеки плод или зеленчук, а не трябва. Ето защо.

След като прочетете това, никога вече няма да изхвърляте обелките от лукЗа всички е ясно, че обелките от лук са негодни за сурова консумация в салата, но лучените люспи съдържат в изобилие кверцетин – мощен антиоксидант, който регулира кръвното налягане и предпазва от сърдечно-съдови заболявания, включително атеросклероза. Ако добавите обелки от бял или червен лук в някое от ястията, които приготвяте за семейството си, като например супа или яхния (по начин описан по-долу), със сигурност храната Ви ще стане по-питателна с този мощен антиоксидант, както и с няколко други полезни хранителни вещества.

орехови черупки, орехи, черупкиЯдките на орехите са полезни, но черупките лекуват

 

Лукът е един от най-полезните за здравето зеленчуци, известен със силните си антибактериални свойства. Лукът има съставки, които са високо ефективни за балансиране нивата на кръвната захар, спиране кръвотечение от носа. Лукът води до апоптоза на раковите клетки (клетъчна смърт) и доставя на имунната система изобилие от витамин С.

След като прочетете това, никога вече няма да изхвърляте обелките от лукЧервеният лук съдържа повече полезни вещества от белия

За разлика от белия лук, червеният съдържа по-големи количества кверцетин, който унищожава свободните радикали в организма. Освен че е мощен антиоксидант, кверцетинът има противоракови, антимикотични, антибактериални и противовъзпалителни свойства. Редица изследвания са потвърждавали, че тази съставка ефективно предотвратява образуването на чревни полипи, бори вирусите в организма (като херпес симплекс, който причинява херпесите по тялото), спира растежа им, лекува псориазис. Не на последно място редовната консумация на червения предотвратява развитието на рак на стомаха. Изследвания са показали, че половин глава лук на ден може да намали риска от това онкологично заболяване наполовина.

turmeric, kurkuma, куркумаЕто какво прави лъжица куркума на ден с организма ни

 

Ползите за здравето от току-що обелени люспи от лук

Според проучване, проведено в Cranfield University, Великобритания публикувано в списанието Plant Foods for Human Nutrition обелките от лук имат високо съдържание на диетични фибри, както и фенолни съединения и други флавоноиди. Според изследователите приемането на храни с фибри намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, стомашно-чревни оплаквания, рак на дебелото черво, диабет тип-2 и затлъстяване. Фенолните съединения ефективно предотвратяват коронарна болест и имат анти-канцерогенни свойства. Високите стойности на тези хранителни вещества в люспите и първитe два слоя под тях имат мощен антиоксидантен ефект.

джинджифилПолзите за тялото ни, ако ядем джинджифил всеки ден

 

Как да използваме обелките от лук?

За да извлечете кверцетина и другите растителни съединения, които съдържат лучените люспи, просто ги отделете от главите лук преди да ги нарежете за ястието, което подготвяте. Предварително ги измийте и поставете обелките в марля или парче от стар чорапогащник. Завържете малката бохча добре и я сложете да ври в тенджерата с манджата. След като приключите с готвенето, извадете торбичката с люспите. Изхвърлете ги, но тънкия чорап или марля може да изперете и да изсушите за следваща употреба. Отделно от мощните антиоксиданти, които лучените люспи ще придадат на Вашата гозба, бульонът ще стане тъмнокафяв или ще придобие цвят на махагон, в зависимост от това дали сте използвали обелките от бял или червен лук.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg