Джинджифилът е един широко използван коренов зеленчук заради своите невероятни лечебни свойства. Произхождащият от Китай джинджифил обикновено се използва като подправка, но също се добавя към деликатеси като бисквити с джинджифил, бира от джинджифил или джинджифилов хляб. Но освен в тези изкушения, много хора го използват като лечебен зеленчук с широк спектър от ползи за здравето, като:
- Джинджифилът убива ракови клетки
Според изследване, проведено от лекари от Университета Michigan Comprehensive Cancer Center, джинджифилът ефективно унищожава раковите клетки на яйчниците. Джинджифилът се оказал по-ефективен в унищожаването на раковите клетки, отколкото основаната на платина химиотерапия, която обикновено се предписва на пациентите с рак на яйчниците. Също така, проучванията потвърждават, че консумацията на корени джинджифил намалява възпалението на дебелото черво и червата, като по този начин намалява риска от рак на дебелото черво.
- Джинджифилът намалява възпаленията
Активната съставка на джинджифила се нарича гингерол. Тя ефективно се бори със здравословните проблеми, свързани с възпаление на клетките. Установено било в научни изследвания, проведени с пациенти, страдащи от артритни и мускулни болки, че консумирането на джинджифил значително намалява болката и подуването на мускулите. Джинджифилът също така има положителен ефект върху затлъстяването, диабета и болестта на Алцхаймер.
Тази рецепта за чай от джинджифил убива ракови клетки, разтваря камъни в бъбреците, прочиства черния дроб
- Оказва положителен ефект върху киселините в стомаха
Според резултатите от скорошно изследване, публикувани в списание „Molecular Nutrition Research” и храните, които съдържат джинджифил, са шест пъти по-ефективни от лекарствата, които стопират образуването на киселини в стомаха. Освен това, лекарствата унищожават естествената бариера срещу стомашните киселини, което представлява голям риск от развитие на язви и дори рак на стомаха.
- Облекчава сутрешното гадене и повръщанe
Джинджифилът влияе изключително добре за облекчаване на сутрешното гадене при бременните жени. Въпреки това, бременните жени да се консултират със своя лекар преди да използват каквито и да било билки или медикаменти.
- Успокоява кашлицата и лекува възпаленото гърло
Обикновената настинка и възпаленото гърло отдавна се лекуват с домашно приготвени смеси, съдържащи джинджифил. Методът представлява сваряване на няколко филийки джинджифил във вода, към която се добавя лимон и мед за успокояване на болките в гърлото и за облекчаване на запушването на носа.
- Стимулира храносмилането и предпазва от подуване
Джинджифилът е едно от най-ефективните натурални средства при лошо храносмилане. За лечението на разстроен стомах и облекчаването на подуването на корема и образуването на газове, варете няколко парчета джинджифилвъв вода за няколко минути. По желание добавете малко мед за по-сладък вкус.
- Облекчава главоболието
Можете лесно да облекчите мигренозното главоболие чрез смесване на джинджифил с лют червен пипер и мента, за да накарате мигрената да изчезне. Просто добавете щипка лют червен пипер и една чаена лъжичка, пълна с изсушена мента във вряща вода, след което добавете парче джинджифил и оставете да къкри за известно време. Така ще направите напитката по-силна. Подсладете напитката с мед или стевия. Джинджифилът също е ефективен, когато се използва локално. Може да направите паста от половин чаена лъжичка джинджифил на прах и малко количество вода и да го прилагате към челото си за облекчаване на главоболието.
Внимание! Забравете за джинджифил при тези болести и състояния на организма
- Успокоява зъбобола
Джинджифилът е мощно противовъзпалително, така че може също ефективно може да бъде използван за облекчаване на зъбобол. Необходимо е само да втриете малко суров джинджифил върху венците или да сварите няколко резена джинджифил във вода, оставите водата да изстине и да я използвате за изплакване и жабурене на устата.
- Стимулира кръвообращението
Добавете прясно изцеден сок от 50 гр настърган джинджифил в 4-5 литра топла вода. Потопете във водата кърпа, след като се напои я наложете върху засегнатите области на тялото.
- Други ползи от джинджифила:
- Джинджифилът е препоръчвано средство за дъвчене след операция, като спомага за предотвратяване на гадене и повръщане.
- Дъвченето на парче джинджифил преди хранене стимулира апетита и храносмилателни сокове.
- Мускулните болки, особено при спортистите, лесно се намаляват със смес от джинджифил и куркума, като пастата се втрива върху болезнената област два пъти на ден.
- Една чаша джинджифилова вода сутрин или преди всяко хранене се препоръчва при пациенти с диабет, за да балансира нивата на кръвната захар.
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!
9 коментара
Никъде не е споменато какво е количеството на един прием. Как се приготвя чай с джиндифило? Моля за отговор.
Весела Танева и аз не знам, но 2 до 3 тънки филийки май са достатъчни за 1-2 л. вода джинджифила е много силен и не трябва да прекалявате… Една позната беше сварила 1-2 корена джинджифил в около 5 л. вода и стигна до болницата със страшни болки в стомаха. Е… оправи се, но вече и за подправка не го ползва. Успех с чая.
Весела Танева, забравих да спомена, че познатата едва-едва успя да глътне няколко пъти, не беше добавила мед или друг подсладител и й лютеше.
Настържете около една чаена лъжичка джинджифил и залейте с гореща вода, капнете няколко капки лимон и по желание подсладете с мед. Чаят помага откашлянето и дава тонус. Има специфичен остър аромат и отпушва носа.
Чай от корен джинджифил
1. Поставяте в термос 2 супени лъжици прясно настърган корен от джинджифил предварително измит и почистен
2. Запарвате с гореща вода, около 1,5 литра
3. Затваряте термоса и го оставяте да престои 4 часа
Може да се прибави лимон, нарязан в термоса заедно с корена или да се добави четвърт част преди консумация на готовия чай заедно с една лъжичка пчелен мед.
Хубаво е да се пие по 250 мл преди хранене или сутрин на гладно.
Не приемайте в късните часове на деня, защото има ободряващо действие и няма да можете да спите.
Другият вариант е да настържете малко парче джинджифил и да добавите лимонов сок и щипка сол. От получената кашичка се гълта по 1 кафена или чаена (от най-малките) лъжичка преди хранене.
Подобрява храносмилането и помага за контролирането на апетита.
Джинджифил на прах може да се добавя при готвене.
Може да си направите джинджифилада: 1 корен джинджифил (не по-голям от орех); 3 лимона; 4 портокала; 2 литра вода; Стевия или мед на вкус.
Настъргва се коренът, залива се с горещата вода и престоява 40 мин. Добавя се изцедения сок от портокалите и лимоните и се подсладява.
Чудесно, Мира! Точно така се прави, знам от опит. не ползвам термос, а варя изчистения и нарязан филийки джинджифил в 0.5- 1л. вода. Прибавяла съм и чесън към това, този чай е по-ободряващ и от най-силното кафе. С лимон и мед е повече от чудесен, забравяш за грип.
Аз го ям я промишлени количества и ми е добре, нямам проблеми. Това по 1 суп. лъжица на литир и половина – няма как да стане малко ми идва. Просто ям пет шест супени лъжици на едно ядене и ми е гот.
Аз го купих на чай в една кутия има 20 пликчета само че незнам как да го пия сега в момента го пия след ядене защото го купих сега исках да видя какъв вкус има но по принцип незнам кога се пие
Ние си приготвяме настърган корен залят с равно количество мед и вземаме по 1 лъжичка на гладно в студеното време