Сладолед, който не се топи? Вече е възможно!

0

Сладолед, който за дълго време запазва формата си и се топи с бавни темпове, въпреки високите летни температури? Да, вече е възможно! Любимото лакомство ще запазва вида и структурата си по-дълго, въпреки топлото време.

Естествен протеин е необходимата съставка, която ще свързва въздуха, капчиците мазнина и вода в десерта по начин, който ще прави лакомството по-плътно и с по-фина и гладка структура. С подобни качества в момента са познатите ни луксозни марки сладолед.

СладоледУчените, биомолекулярни физици от Единбургския университет, са щастливи от откритието си, което ще позволи да се произвежда качествено нов вид сладолед – с драстично по-малко вредни наситени мазнини и малко количество калории.

Ръководителят на проекта Кейт Макфий не скрива вълнението си от потенциала, който представя тази нова съставка. Протеинът действително ще подобри сладоледа, ползите от което ще са както за потребителите, така и за производителите, които на свой ред ще променят някои от съставките си, използвани досега.

Физиците са разработили иновативен метод за извличане на протeина, изцяло чрез полезни бактерии. Самият протеин се среща в много натурални продукти, което допълнително гарантира неговите полезни качества. Той има свойството безпроблемно да се свързва с множеството капчици мазнина и мехурчета въздух, от което впоследствие се образува и по-стабилна смес.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg