Сиво Даскалов – един от първите стипендианти на “Иди, учи и се върни”, завършил в Кеймбридж

0

От няколко години Фонд за стипендии “Иди, учи и се върни” подкрепя талантливи българи да продължат висшето си образование в някои от световните университети. Там те придобиват опит и нови гледни точки, а след това се връщат в България, за да приложат наученото. Създателите на Фонда – Сдружение “Тук-Там” вярват, че това е един от начините да помогнем България да стане едно още по-добро място.

В момента тече кампания за набиране на средства, които да помогнат на нови трима студенти да завършат магистратура на световно ниво. Можете да подкрепите кампанията тук.

Сиво Даскалов е един от първите стипендианти на “Иди, учи и се върни”. Печели стипендията през 2016 г. и тя му помага да покрие част от разходите за обучението си по Компютърни науки за напреднали в Кеймбридж.

Сиво Даскалов, Иди, учи и се върни

Сиво е родом от Варна и много обича града си. Завършил е първо Математическата гимназия там, а след това и Техническия университет. Избира магистратурата му да бъде в университета в Кеймбридж, защото компютърната лаборатория там е най-доброто място за изучаване на компютърни науки в Европа. Друга причина за избора му е балансът между научна и практическа насоченост на магистърската програма.

По време на обучението си в Кеймбридж, Сиво се занимава и с много извънкласни дейности – става част от колежанския отбор по гребане, участва в организацията на различни събития и дори прави работилничка за мартеници за своите международни приятели.

Казва, че освен страхотната подготовка, която получаваш там, много вдъхновяващо е общуването с хората в университета. За кратките си девет месеца там е създал множество приятелства, които се надява да му останат за цял живот.

Сиво завършва магистратурата си пред 2017 година и се връща обратно в България, каквато е и неговата мечта от самото начало. Започва докторантура отново в Техническия университет във Варна, защото иска да развива и преподава знанията си в родния си град.

Сиво Даскалов, Иди, учи и се върни

До момента Фонда “Иди, учи и се върни” е помогнал на 7 души да учат мечтаната си магистратура в чужбина. Тази година от “Тук-Там” се надяват да успеят да дадат още три стипендии от по 10 000 лв. – сума, която може да бъде решаваща за заминаването на някого.

До момента Фонда има възпитаници още от Харвард и Марбург, а настоящите стипендианти учат в нюйоркския университет и Бабсън колежа в Щатите, както и в Маастрихт и Ротердам.

“Иди, учи и се върни” подкрепя магистратури от всякакви сфери и във всички държави. За журито на Фонда е важно да вижда мотивирани кандидати с ясни цели за бъдещето си и желание за реализация в България.

Проектът се случва вече трета година, благодарение на стотици лични и няколко корпоративни дарения. Вие също можете да допринесете за Фонда за стипендии, като дарите на страницата на инициативата до 9 март.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg