Ще дишаме и под вода

0

Човешкото тяло се нуждае от едва 12% от кислорода във въздуха около нас, за да може да функционира нормално.Но какво ще стане, ако нуждата на кислород бъде много по-голяма? Този въпрос стои в основата на съображенията на учените от университет в Дания, който е направил удивително откритие.

dishane pod vodataПри съвместната им работа с учените от университет в Сидни са намерили необичаен кристален материал, който е в състояние да събира и съхранява кислород от околната среда. Изследователите имали на разположение само малка десетлитрова кофа с веществот, която била в състояние да „изсмуче” целия кислород от стаята. И не само това. Необичайното е, че кристалното вещество било също така в състояние да изсмуче и кислорода от водата.

Това откритие може не само да помогне в гмуркането под водата, но също така може да направи по-лесен живота за хората, страдащи от различни видове заболявания на дихателните пътища. Те няма вече да трябва да носят със себе си големи кислородни бутилки, ще им бъде достатъчна шепа малки зърна, които ще засмукват кислорода от заобикалящата ги среда. Същото нещо ще служи и при гмуркане. На любителите на този вид преживявания вече няма да им се налага да носят на гърба си големи бутилки, а само няколко зърна от кристал, които също ще засмукват кислорода от водата.

crystalline-materialКристалите променят цвета си, когато са поели кислород, както е показано и на снимката. Потенциалът на получения материал е теоретично равен на безкрайност. Той може да се използва както за събиране, съхранение, доставяне, и дори откриване на кислород в околната среда. Този процес може да се извърши за неопределено време. Изследователите не са забелязали никакви дефекти в кристалите, така че могат да се използват многократно.

За съжаление, изследвания върху материала са все още на доста ранен етап. Така че ще трябва да почакаме, преди да видим крайния резултат от работата на датските учени. Засега обаче надеждите за бъдещето са значителни.

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg