Пийте повече кафе дневно, за да се предпазите от тези тежки заболявания

0

Пийте кафе, за да се предпазите от Алцхаймер! До това заключение са стигнали изследователи от Съединените щати. Специалистите от „Олд Доминиън“, университет в Норфък установиха, че кофеинът в ободряващата черна напитка редуцира равнището на протеиновите фрагменти – т.нар.  бета-амилоиди, които образуват плаки в невроните, за които се твърди, че предизвикват развитие на коварната невродегенеративна болест.

В опити с мишки е било установено, че кофеинът сваля с 50 на сто нивата на бета-амилоидите при гризачите. „Неподозираните данни“ насочват учените към опции за блокиране на образуването на вредните амилоидни плаки. Това е помогнало на мозъка да прочисти шлаките още преди да бъдат формирани. Много години данните на изследователите за ползите от кофеина в здравен аспект, са изключително разнопосочни. Част от проучванията подчертават, че самият алкалоид помага за снижаване на опасността от инсулт. Други пък твърдят, че кофеинът води до повишено кръвно, което е основният рисков фактор за мозъчен удар и инфаркт.

кафе

Изследване от последните месеци показва, че пиенето на 3 до 5 чаши кафе на ден значително сваля риска от сърдечен удар.

В умерени дози кафето помага на притока на кръв към мозъка и на кръвообращението като цяло. Ободрителната напитка ни прави доста по-концентрирани. Това благоприятства и способността да приемаме нова информация. Кофеинът помага на мозъка да образува краткосрочни нови спомени, категорични са специалистите. Според проучванията, кафето е изключително наситено на антиоксиданти. Те от своя страна са полезни за тялото ни, когато то трябва да се бори срещу някоя болест.

„Подобно на растенията, които разчитат изключително на антиоксидантите, за да се предпазят от вредно влияние, така и нашето тяло ползва флавоноидите, които се съдържат в кафето, да се защити от алергии, вируси и възпаления“,

твърди Ловиса Нилсон, нутриционист.

кафе

Не само опасността от Алцхаймер, но и рискът от диабет тип 2 намалява при пиенето на повече кафе дневно. Хубаво е, за да действа пълноценно кофеина, кафето да се приема чисто, без захар. Горчивата напитка възбужда още физическата активност и издръжливост при хората. Част от учените са на мнение, че кафето предпазва от наднормено тегло. Причината – в него има хлорогенна киселина. Тя елиминира затлъстяването като спира чернодробното натрупване на мазнини.

И още на темата кафе и ползите от редовното пиене на ободряващата напитка:

Кафе-будилник – новият начин за събуждане

Мъжете, които пият кафе са по-добри в леглото

Установиха микс от какво е ароматът на кафето

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg