Сезоните и възприемането на цветовете

0

Възможно ли е наистина, възприемането на цветовете да бъде зависимо от сезоните? Последните изследвания потвърждават тази теза.

Изследователи от Университета в Йорк установили, че възприемането на цветовете зависи от сезоните: например, хората по различен начин възприемат жълтия цвят в мрачен зимен ден, отколкото през лятото, когато има много зеленина наоколо. Подробни резултати от изследването са публикувани в списание Current Biology.

seasons - springВ експеримента участвали 67 души. Участниците били поставени в тъмна стая, а след това, когато очите им привикнали към светлината, учените ги приканили да разгледат колориметъра на екрана и да изберет „най-чистия” жълт оттенък. Изследването било проведено на два пъти – през месеците януари и юни. Оказало се, че хората по различен начин възприемат жълтия оттенък през зимата и през лятото.

Проучванията показват, че през лятото, когато всичко около нас е по-зелено, хората  възприемат жълтият цвят като „по-жив”, отколкото през зимните месеци.

„По време на проучването успяхме да установим,  че през различните сезони нашият поглед и възприятието на цветовете се адаптират към промените в околната среда.” – казва докторантът и водещ автор на изследването, Лорън Уелбърн.

sasons-hrizantema„През лятото, когато всичко около нас има много повече листа, визуалната ни система е стимулирана от факта, че сме изложени на повече зелен цвят. В Йорк, Северна Англия,  зимите обикновено са сиви и мрачни, а през лятото има изобилие от зеленина навсякъде. Визуалните възприятия са възнаграждавани от тези промени, и за изненада, променя се значително възприятието на жълтия цвят. Това може да се оприличи на смяната на баланса на цветовете на екрана на телевизора.”- допълва Уелбърн.

Според изследователите, тези резултати хвърлят нова светлина върху комплексното функциониране на зрителната система.

„За първи път е доказано, че естествените промени в околната среда засягат нашето възприятие на цветовете. За мен като учен, това е много вълнуващо, защото това ни казва повече за това как работи визуалната обработка.”- продължава Уелбърн.

Учените твърдят, че възприемането на цвета зависи и от културата и психическото състояние на даден човек. Така например, руснаците са в състояние да разграничат повече нюанси на синьо, отколкото американците или англичаните.

Тази функция се отразява дори и на езика. Например, в руския език синият цвят се разграничава на „син” и „лазурен” и това за руснаците са два съвсем различни сини цвята, но английският език не разполага с аналог на лазурния цвят и се превежда като „светло синьо”  или „light blue”.

seasons-winterВ допълнение, било установено, че хората, които обикновено различават и възприемат повече различни цветове, е по-вероятно да страдат от депресивни разстройства. В сравнение със здравите хора, те виждат света повече в нюанси на сивото.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg