Микроорганизми се хранят с електричество

0

Учени от Япония потвърдиха, че в природата съществуват микроорганизми, които живеят като се хранят с електричество. По данни на в. „Йомиури“, автори на откритието са учени от Института по естествени науки „Рикен“ и Токийския университет.

Учените са изучили бактерии, които живеят на голяма дълбочина край подводни кладенци с горещи изводи. На такива места електричеството се образува при триене на потока вода в скалите. Поставяйки тези микроорганизми върху стъклена повърхност, японските учени са им въздействали с електрически разряд с мощност 0,3 волта. След това бактериите са започнали да отделят вода, амоняк и въглероден диоксид.

След осем дни наблюдения броят на микроорганизмите се е увеличил с 20 процента и те са започнали да произвеждат захар за хранене. Учените са стигнали до извода, че бактериите могат да получават енергия не само от химичен синтез, но и от слаб електрически разряд.

„Получените от нас резултати показват, че на местата, където слънчевата светлина не достига и няма химични вещества, които могат да бъдат използвани за храна, все пак могат да се срещат нови организми“,

разказва ръководителят на изследването Рюхей Накамура, професор в института „Рикен“.

Според японските учени, изследването им ще повлияе върху процеса на изучаване на развитието на живота на Земята и отвъд нейните предели.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg