Със сарказъм хората са три пъти по-креативни

0

Сарказъм на гръцки означава „разкъсване на плътта“, но днес е доста популярен и използван като язвителна насмешка, нещо повече от ирония. Самият сарказъм и вид подигравка, която може да бъде открита в позитивна оценка, но генерално е натоварен с негативност към конкретен човешки недостатък. И още една отклика с иронията – сарказмът се изразява в най-високата степен на ненавист и недоволство. Остротата на изобличаване и безпощадността са най-отличителните черти на сарказма, който се оказа, че е натоварен и с още семантика.

сарказъмУчени от САЩ, които експериментираха с над 300 доброволци установиха, че сарказмът прави хората 3 пъти по-креативни от останалите, които не си служат с този прийом. Какво направили изследователите? Хората, подложили се на любопитния опит се справят доста по-успешно със задачите, които им се поставят, когато слушат или самите те използват саркастични коментари. Една от задачите пред участниците в експеримента била да закрепят свещ върху стена, но така, че восъкът да не капе на пода по време на горенето й. По същото време, но в друга стая на този опит била поставена и друга група от доброволци. Те не били подложени на хапливи забележки и саркастични подмятания.

Какво се оказало? Подложените на сарказъм хора се справили доста по-добре със задачата, която била непозната за тях, но изискваща голяма доза креативност. Учените подчертават, че това важало с пълна сила не само за леки заяждания и насмешливи „комплименти“, но и за крайния вид сарказъм – критика и саркастичен гняв. Поведение като това активизирало силно мисловните мозъчни процеси. Това изпитание смело опровергало летящата фраза на великия Едгар Алън По. По думите на писателя сарказмът бил най-първичната форма на остроумие. Това – вече доказано, не е много вярно, защото специалистите показаха с опита си нагледно и недвусмислено, че сарказмът не е толкова елементарен и стимулира силно мисловните процеси.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg