Очакват ни страхотни горещини в следващите дни

0

Ако в последните няколко дни едва издържате на жегите, то в следващите няколко, които предстоят, положението ще стане съвсем нетърпимо. Причината е, че температурите в страната ни ще се повишават с всеки следващ ден, докато в сряда достигнат своя пик и надскочат дори 40 градуса.

Очакват ни страхотни горещини в следващите дниДнешният ден също е горещ с очаквани максимални температури в България от 33 до 38 градуса. Както обикновено, живакът ще се вдигне най-високо в Сандански, Русе, Плевен и Велико Търново.

Според очакванията на климатолози и метеоролози обаче, във вторник и сряда ще бъдат отчетени най-горещите дни в нашата страна за тази година. Утре максималните стойности в Сандански ще достигнат до 39 градуса, а в други райони на страната ще са 37 – 38 градуса. Очаква се горещините да се усетят значително и по Черноморието, където се прогнозира, че живакът ще достигне 34 – 35 градуса. Сред най-хладните места в страната ще бъдат София, Варна и Монтана, където се очакват и най-ниските максимални температури през утрешния ден – около 34 градуса.

Очакват ни страхотни горещини в следващите дниВ сряда, 29 юли обаче, времето ще бъде още по-горещо и живакът ще удари адските 40 градуса. Температури от порядъка 39 – 40 градуса се очаква да има в Югозападна България, Русе, Плевен, Силистра и Пловдив. С градус или два по-хладно ще бъде в други места на страната, където обичайно лятото има високи температури.

Положението в четвъртък ще бъде подобно и времето ще остане изключително горещо с температури близки до 40 градуса. Едва в последния ден на месеца ще можем да си поемем малко въздух, тъй като се очаква горещините да намалеят и температурите да спаднат с около 5-6 градуса.

Очакват ни страхотни горещини в следващите дниЗаради очакваните адски горещини, добре е всички да спазваме някои основни правила, които ще ни помогнат да се справим по-лесно с жегите. Съветите на специалистите са в помещенията, където работите или живеете, през деня да поддържате температура, която е под 30 градуса, като това е особено важно за децата и възрастните хора.

Много е важно да избягвате излизането навън в най-горещите часове на деня, а така също и да не извършвате тежък физически труд по това време. Задължително поддържайте тялото си хладно и пийте много вода, за да бъде то хидратирано.

Очакват ни страхотни горещини в следващите дниНе забравяйте, че в тези адски горещини е изключително опасно да оставите деца или домашни любимци в паркиран автомобил, който е със затворени стъкла.

Друга важна препоръка на специалистите е да се обличаме само с дрехи, които са направени от естествени и леки материи, да носим шапка и слънчеви очила. Старайте се да се храните с леки нещо, без да прекалявате с мазнините, алкохола, кофеина, цигарите и захарта. Наблегнете на течностите и салатите, като по възможност избягвайте ледената бира, а се разхлаждайте с чай.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg