Сълзите по време на филм оправят настроението

0

Със сигурност сред Вас има хора, на които поне веднъж в живота им се е случило да се просълзят по време на филм. Дори и да не Ви се е случило, то поне може да Ви бъдат интересни резултатите от последните проучвания, които показват, че отронените сълзи или дори тоталното разплакване, докато гледате филм, всъщност може да има положителен ефект.

Изследователите установили, че сълзите, които тъжните филми предизвикват в човек могат да бъдат полезни от гледна точка на подобряване на настроението ни. Техните заключения са публикувани в списание Motivation and Emotion.

В проведения от изследователите експеримент участвали 60 доброволци, на които били показани два филма: „Life is beautiful“ („Животът е прекрасен“ – спечелилият три Оскара филм на Роберто Бенини през 1997 г.) и „Hachi: A Dog’s Tale“ („Моят приятел Хачико“ – драма от САЩ, в която се разказва историята на кучето Hachiko, снимана през 2009 г. от шведския режисьор Ласе Халстрьом с Ричард Гиър в главната роля).

sylzite i nastroenieto128 души се разплакали, докато гледали филмите, докато останалите 32 участници не отронили нито една сълза. На 20-та и 90-та минути след края на филма, изследователи помолили хората да отговорят на въпроси за тяхното психическо състояние.

Както се очаквало, на 20-та минута от края на филма игра, резултатите били както следва: тези, които, по време на филмите плакали били тъжни и депресирани, а тези, които, докато гледали филмите, показвали по-малко емоции, били в нормално психическо състояние. Въпреки това, проучванията, извършени след 90-та минута, дали неочаквани резултати: Оказало се, че в дългосрочен план при хората, които плачели по време на филмите, имало ясно подобрение в настроението, докато при тези, които потискали емоциите, напротив, настроението се влошило.

Авторите на изследването смятат, че сълзите са вид психологическа освобождаване от отговорност, което е необходимо за нормализиране на настроението и психическото равновесие.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg