Нашият треньор води други към ШЛ

0

Нашият футбол е интересен, но само за семействата на футболистите, които играят в родните отбори. Имаме много лоша слава в Европа през последните години, единствено Лудогорец прави нещо в чужбина. Нашите отбори всяка година отпадат рано в предварителните кръгове на Шампинска лига и Лига Европа. Постоянно говорим за това, че нямаме финанси, за да развиваме голям футбол, но и не правим нищо, за да влезем там, където са парите.

В цялата ни футболна история само два отбора са играли в Шампионска лига – Левски и Лудогорец. Докато отборът от Разград успя да направи това с много пари, то Левски го направи благодарение на своята школа и някой друг чужденец, който да придаде сила на отбора. Успехът на Левски бе изграден от две лица, които са безкрайно обичани на Герена, но мразени от всички други футболни отбори – Наско Сираков и Станимир Стоилов.

Мъри Стоилов е бивш футболист на Левски, той застана начело на отбора в трудни години. Успя да вкара отбора в УЕФА, където играчите на Стоилов  побеждават клубове като Оксер, Динамо (Букурещ), Олимпик Марсилия, Артмедия и Удинезе. Синият отбор завърши на второ място в групата и се класира за 1/16 финал Артмедия. Стоилов и компания се справиха лесно с отбора. на 1/8 финал Левски срещна Удинезе и ги наказа, отново главен виновник бе Стоилов, който избра страхотна стратегия за двата двубоя с италианците и успя да класира на 1/4 финал Левски, където Шалке спечели битката със сините.

Левски бе първият български участник в групите на Шампионска Лига. Сините бяха в една група с отборите на Вердер, Челси и Барселона. Стоилов бе първият български треньор, водил отбор в групите на престижния турнир.

Въпросът е къде е сега Стоилов ? Той работи от години в чужбина, вкарва чужди отбори в Лига Европа, а сега е на крачка от това да направи исторически пробив с отбора на Астана в ШЛ.

Нашата футболна общност се подигра на Мъри Стоилов, а той им отвърна по невероятен начин. Докато в България знайни и незнайни треньори се учат на занаят и ни унижават в цяла Европа, в Казахстан един българин обединява цялата нация и я кара да се гордее със своите спортисти.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg