Риба тон в консерва е опасна за здравето

0

Консумирането на така популярната риба тон може да бъде много вредно. Въпреки, че с удоволствие я добавяме към ястия и салати, не сме наясно как това всъщност може да повлияе на здравето ни. Оказва се, че яденето на риба тон е наистина заплаха за организма. Ето защо!

riba ton1Една от най-често избираните консверви от рафтовете на магазините, е консервата с риба тон. Тази популярна риба се комбинира много добре с паста, в салати или като добавка към сандвичи. Любителите на риба тон ще останат неприятно изненадани, че вредата от тази риба може да бъде много сериозна и дори има няколко случая след хаппване на риба тон от консерва, които са довели до мигновена смърт. Но каква е причината?

По време на процеса на консервиране на рибата тя може да бъде отровена с хистамин, който се образува в тялото на рибите, които са зле съхранявани. Консумирането на отровена с хистамин риба лесно води до хранително отравяне или до скомброидно хранително отравяне.

„За съжаление, проучванията показват, че бутолиновият скомброид е устойчив на изгаряне, готвене, консервиране и замразяване. Отровените риби попадат без проблем на масата.” – казва медицинската сестра Амена Уорнър.

Симптомите на отравяне са изключително тежки. Само 10 минути след прием на отровена риба може да се появи главоболие, гадене, затруднено преглъщане, сърбеж и обрив по кожата, диария, спадане на кръвното налягане, тревожност и замъглено зрение.

Д-р Кумар Гнанакумаран, консултант в Кралския медицински център в Нотингам съветва – „Ако се почувствате зле веднага след ядене на риба тон или подобна риба, вземете антихистамин. Може да се наложи лечение за дехидратация, ако получите гадене и диария.”

В Австралия са отчетени два случая, когато замърсената риба тон предизвикала смърт. Нойлин и Ивана Бишоф (майка и дъщеря) се разболели от хранително отравяне, от което след болничен престой и опити на лекарите да ги спасят, починали. И двете яли риба тон от консерва.

riba ton2Като цяло рибите, които се предлагат в консерва, не са препоръчителни, особено за деца, бременни и кърмещи жени. Чрез кърменето на бебето или чрез пъпната връв, вредният живак и токсичните вещества могат да достигнат в тялото на плода или бебето, което да доведе до увреждане на нервната система на плода.

Ако при отварянето на консерва с риба тон се съмняваме дали е прясна (напр. излъчва метален мирис или цветът й се различава от обикновения), по-добре е да не я сервираме този път.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg