Пушенето на марихуана отслабва паметта

0

Фалшиви спомени и отслабена памет – до това води консумацията под каквато и да е форма на канабис. Твърдението е на Автономния университет в испанския град Барселона.

Категорично е доказано, че пушенето на трева оказва влияние пряко върху нашата способност да запомняме факти, Т.нар. работна памет е в пряка връзка с функцията на мозъка, която ни позволява да запаметим данни за недълъг времеви период. Почти неизвестно досега беше, че редовното пушене на марихуана ни помага да си създаваме неистински спомени. Испански учени се заеха с проучване на тази връзка – фалшиви спомени – канабис. Иде реч за информация, за която сме категорични, че си я спомняме, въпреки че не сме я преживели никога.

За да подкрепи своята хипотеза учените са осъществили опит, който се състоял в обстойни анализи с ЯМР. Установено било, че хипокампусът при редовните пушачи на канабис, това е  мозъчната зона, която е свързана пряко със запаметяването, е доста по-малко развита, в сравнение с тази на непушачите.

Шестнайсет души са участвали в експеримента. Всички те всеки ден пушели пушели трева от поне 2 години и нямали каквито и да е неврологични или психични увреждания. В същото време четиринайсет човека, които пушели рядко канабис са станали част от т.нар. контролна група.

На участниците в опита била показано словосъчетание. Четвърт час след това, време, след срока, за който може да се говори за работна памет, на хората била показана поредица от близки думи. Какво се оказало? При закоравелите пушачи доста повече са хората, убедени, че изразите от втория списък са били и в първия. Специалистите, провели изследването са категорични, че именно това е доказателството, че сред редовните консуматори на канабис по-често е установявано „изкривяване“ на паметта.

„Щом говорим за памет, най-разпространеното неправилно гледище е в пряка връзка с моментна „снимка“, запечатана в мозъка веднъж завинаги, където остава непокътната“,

категоричен е Сусуми Тонегава, експерт от технологичния институт в Масачузетс и допълва:

„Всъщност самата памет е променлива и динамична величина, когато трябва да си припомнин картина, дума или факт.“

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg