„Пролетно хоро“ – гордостта на Велинград и цяла България

0

„Хоро се е вило, извило,
все хубави хора събрало…“

Жива е, има я, вълнува… Енeргията на българското хоро, емоцията на преживяването, емпатията – способността да погледнем на света през очите на човека до нас на хорото, като се свържем с чувствата, които изпитва в момента. Само този, който е бил в сърцето на едно голямо българско хоро може да усети колосалната сила на България, вплетена в усмивките, грейналите погледи и красотата на танца.

Пролетно хоро се изви във Велинград

За поредна година в навечерието на най-красивия сезон, когато цялата земя се пробужда за нов живот, фолклорният фестивал-надиграване

„Пролетно хоро“ събра родолюбци от всички краища на България в дома на Орфей – красивия Велинград.

Виновниците за тази феерия от цветове, ритъм и настроение са Аделина и Иван Пещерски, както и Васил Ангелов. Те са част от Сдружение „Пролетно хоро“. Лъчезарни, млади, с отношение към традицията, обединени в името на това да бъде даден нов живот на българското наследство чрез позитивната енергия, получена от хванати за ръце стотици хора.

Пролетно хоро се изви във Велинград

Аделина и Иван Пещерски

„Хоро на Орището – Традицията е жива” – под това мото премина тазгодишната фолклорна родопска магия.

Знаете ли, че „орище” е производна дума от хоро (оро). Именно на орището преди повече от век, в тогавашното село Каменица (сега квартал на Велинград), местните българи са посрещали заедно всички празници. След неделната църковна литургия са се събирали на хоро на орището. Точно това е било тяхното емоционално възнаграждение за труда им през изтеклата седмица. За важната роля, която орището играело в живота на старите каменчани говори фактът, че и до днес това място в спа столицата на Балканите е съхранило името си – познато е на всеки велинградчанин като „Орището” (на снимката).

Пролетно хоро се изви във Велинград

Над 1500 българи и българки от 45 фолклорни групи пристигнаха във Велинград от всички кътчета на родината (Пазараджик, Ловеч, Пещера, Панагюрище, Батак, Белово, Виноградец, София, Пловдив, Бурас, Плевен, Стара Загора, Перник, Етрополе, Тополовград, Ракитово, Своге, Варна).

Финалът на уникалния парад – дефиле беше грандиозно хоро в центъра на кв.Каменица. Заедно с пременените в национални носии танцьори, на хорото се хванаха и много велинградчани, гости на града и приятели на фестивала.

 Аделина и Иван Пещерски

комитите от клуб „Родолюбие“, Велинград

„Пролетно хоро“ няма конкурсен характер. Фестивалът събра на едно място хора от различни възрасти, с разнородни интереси и професии, които обичат традиционното българско хоро.

Всяка фолклорна група показа завидни умения в изиграването на типично хоро за региона, от който идва – още едно потвърждение на колоритността на нацията ни!

Пролетно хоро се изви във Велинград

Какво по-хубаво от това на едно място поне веднъж в годината да бъде показана пъстротата на красивия нашенски фолклор? България я има, а „Пролетно хоро“ е най-голямото доказателство за това.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg