Станимир Беломъжев: Световната титла от Красноярск е най-ценната победа в живота ми

0

Станимир БеломъжевСтанимир Беломъжев е от Троян. На 29 е, но вече е световен шампион в една от най-тежките (физически и интелектуални) зимни дисциплини – ски ориентиране! Така вече Станимир има в колекцията си медали от всички престижни национални, европейски и световни спортни състезания. Чуваме се по телефона веднага след срещата му със служебния министър на спорта Даниела Дашева и с нейния съветник – Емил Костадинов, които са изразили гордостта си от перфектното му представяне в Красноярск. Той от своя страна им е разказал за емоциите и най-интересните моменти от състезанието. Обсъдили са и проблемите не само в дисциплината ски ориентиране у нас, но и като цяло в българските зимни спортове.

Станимир БеломъжевЗа Станимир недостатъчните финанси, които държавата до този момент е отпускала за министерството на спорта, е ограничавало възможностите за подкрепата на всички видове спорт у нас. Така е било и със ски ориентирането, но пък се надява това да се промени съвсем скоро.

Как се става спортист, какви са лишенията и тежките моменти до заветния златен медал на Световно първенство по ски ориентиране в Красноярск в конкуренция с представители на нации с традиции в този вид спорт – Станимир Беломъжев в най-откровеното си интервю за читателите на delo.bg.

Честита световна титла, Станимире! Всички българи се гордеем с постижението ти! Какво означава за теб този златен медал от Красноярск?

– Това е най-ценната победа, която съм извоювал през живота си.

Това е най-трудната, най-тежката, най-чаканата и може би най-сладката ми победа.

Следващата моя цел е да защитя позициите си и да продължа да се развивам като състезател, защото смятам, че има още накъде. Да се опитвам да мотивирам колкото се може повече млади хора да спортуват, независимо от вида спорт. Да намерят смисъл в това, че спортът учи на дисциплина, спортът е здраве, спортът учи на трудолюбивост и постоянство. Това не са просто казани ей така думи, не са клишета, нито думи на пропаганда, напротив. Искам да дам на младите българи моя личен пример, моя начин на живот, че с упоритост и с постоянство може да се постигне всичко.

Станимир Беломъжев

Станимир Беломъжев е №1 в света по ски ориентиране

На дневен ред ли е треньорска кариера за теб?

– Не, смятам още няколко години да се насладя на ски ориентирането като състезател.

Като бях по-малък заставах на старта притеснен, а в момента заставам на старта с удоволствие и се опитвам да се наслаждавам на всеки един момент, когато бягам.

В колекцията ти от медали няма единствено олимпийски…

Да,

липсва олимпийски медал в моята колекция, защото просто ски ориентирането не е в олимпийската програма.

Точно това смятам и да направя – да помогна с каквото мога и нашата държава да бъде част от останалите членки на Международната федерация, които се опитват да помогнат ски ориентирането да бъде включено в олимпийската програма. Това е една заветна мечта пред Международната федерация и тя определено има нужда от подкрепата на всички национални федерации, защото колкото сме по-масови и по-обединени, колкото повече креативни идеи се дават на национално ниво, толкова резултатът може да е по-скорошен в тази насока.

Станимир Беломъжев

счупени от щастие щеки – само шампионите знаят защо

Ти си започнал твърде рано своята подготовка в дисциплината ски ориентиране. На каква възраст е най-добре един човек да започне да тренира вид спорт?

– На 2 години родителите ми ме качиха на ски, но осъзнато започнах да тренирам на 6-7-годишна възраст. Не смятам, че е късно един млад човек да започне да практикува какъвто и да е вид спорт. Късно е, може би след 20-годишна възраст. Между 15 и 20-годишна възраст, ако младият човек има достатъчно добра двигателна култура и е практикувал вид спорт, няма проблем да стане състезател на 25-30-годишна възраст.

Изключително важно е методът, по който ще тренира, кой ще е негов треньор, по какъв начин ще се проведе този тренировъчен процес, за да може този организъм да не бъде претоварен или да му бъдат спестявани тренировки.

Сложна е треньорската професия, аз завърших НСА и съм доста информирам и имам доста познания в подготовката на тренировъчния процес. С баща ми, който ми е треньор, в последните години действаме като съветници – кое е правилно и кое – не, обсъждаме заедно тренировките. Смятам, че който и да е вид спорт е нормално да започне да се практикува след 10-годишна възраст. По-рано е една крачка предимство, но не е нещо, което може да ти даде изключителна преднина.

Упоритостта и мотивацията, която трябва да намери състезателя и най-вече методите, по които ще се тренира даден състезател, методите, с които ще бъде изграден като професионален спортист, те могат да окажат голямо значение дали ще стане от него световен или олимпийски шампион.

Станимир Беломъжев

най-силната прегръдка на света – баща и син, спечелил току-що световната титла

Обмислял ли си в следващите години да направиш своя школа по ски ориентиране?

– Имам желание да се занимавам с треньорска дейност, защото смятам, че ще бъда най-полезен с това, което съм правил цял живот. В момента съм на друга вълна,

опитвам се да размишлявам като треньор единствено върху моя тренировъчен процес.

Не съм опитвал да работя с деца, все още се приемам като състезател, отколкото като треньор.

След тази световна титла със сигурност ще мотивираш много млади хора да погледнат по друг начин на ски ориентирането, да преоткрият този спорт…

– Това е основната идея, заради която нашия спорт го възприемаха като неолимпийски спорт и си мислеха, че резултатите, които ние постигахме се случват много лесно. Надявам се, че след една-две години тези наши състезания ще може да се наблюдават и по националната телевизия. Това е един хубав стимул, една добра предпоставка да успея да мотивирам деца и подрастващото поколение да практикува спорт, независимо какъв е. Просто да разберат, че спортът изгражда човека, дори и да не бъдат на професионално ниво.

Станимир Беломъжев

награждаването в Красноярск

Какво ти предстои до края на годината?

До края на сезона ми остават участия в държавното първенство по ски бягане и най-вероятно ще взема участие в държавното първенство по биатлон. Не защото съм някакъв изключително талантлив биатлонист, а защото има някои стартове, покрай които да се завърти моят тренировъчен процес и да се използва максимално тази снежна покривка, която все още имаме в планината. Целта ми е да използвам максимално сезона, защото това е изключително важно при нас, беговите състезатели в зимните спортове – колкото може по-дълго да тренираме.

Със световната титла от Красноярск си един от претендентите за „Спортист на годината“. Очакваш ли това признание да бъде твое в края на 2017-та?

Надявам се журналистите да оценят това мое постижение, защото

тази титла е първата световна титла за българин, за мъж във всички зимни спортове.

До този момент ние нямаме титла нито в алпийските ски, нито в ски бягането, нито в биатлона, нито в сноуборда, нито в ски скока, нито в който и да е български зимен спорт като изключим първото място на Албена Денкова и Максим Ставийски, но това все пак е фигурно пързаляне и то двойка.

Този медал е изкован в продължение на повече от 23-24 години осъзнат къртовски труд и наистина това е моят живот.

Само аз и семейството ми знаем какво ни коствало, колко лишения и колко мъки сме преживели и още повече в зимен спорт, който в България не е традиционен поради липсата на сняг заради географското ни положение. Да успееш да се пребориш със скандинавците или с руснаците, или с други европейски нации, които са финансово и икономически на светлинни години от нас и имат страхотни условия за подготовка – географско положение, наличие на сняг, по-дълги зими и по-големи условия за подготовка.. Ето това е моето голямо щастие!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg