Най-сетне! Танцът на пуканките е разгадан

0

пуканкитеПодскачането на царевичните зърна в нагорещена тенджера с мазнина беше разгадано от двама французи. Учените от Париж обясняват защо кукурузените зърна се пръскат, подскачат и издават характерен звук при разпукването си.

Освен вкусна залъгалка пред киноекраните се оказва, че пуканките могат да бъдат причислени и към онагледяващите образователни средства. Според колегите учени Александър Пономаренко и Еманюел Виро пуканките помагат за простички опити, които показват нагледно понятия от физиката като налягане, температура и еластичност.

пуканкитеКаква е истината? Щом бъдат нагрети до определена температура, водата в самите царевични зрънца преминава в друго агрегатно състояние – пара. До 10 бара скача самото налягане в жълтите зърна. Обвивката се пука имено от големия натиск.

Александър и Еманюел са установили, че температурата, при която това се случва е точно 180 градуса. Формата и големината на зърното нямат значение. Когато се осъществи контакт с въздуха с налягане един бар, самото налягане в сърцевината на царевичното зърно спада рязко. Скорбялата в него започва да набъбва и се преобразува в „мус с няколко „крачета“. Т.нар.“краче“, което влиза в съприкосновение с източника на топлина, се отпуска и свива като автомобилен ресор. Това е и скокът в съда. Той може да варира от няколко сантиметра до няколко милиметра.

Самата динамика на пуканките е двойна. Самото зърно се пука като при растенията, които разпукват цветовете си. Двамата учени оприличават скока в тенджерата на царевичните зърна като този при мускулестите животни. Що се отнася до уникалния звук от самото разпукване, той се получава от резонанса на въздуха в зърното. Звукът е подобен като при изхвръкване на тапа от бутилка шампанско.

пуканкитеПреди 10 години Crazy frog направи ремикс на диско хита „Popcorn“ от 80-те години. Докато правите опити с пуканки, поне саундтракът ще е на ниво. Приятно слушане и експериментиране! 😉

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg