Рецепта на лечителя Петър Димков с черен бъз за подсилване на имунитета

0

В delo.bg продължаваме да Ви запознаваме с природни рецепти с често срещащи се на територията на България растения, с които да подсилите имунитета си.

Сега ще обърнем повече внимание на черния бъз (Sambucus nigra)– една от основните съставки на сиропи за деца. След проведени клинични изследвания са доказани имуностимулиращите свойства на растението, като се използват както черните плодове, така и цветовете.

рецепта за силен имунитет с черен бъз на Петър Димков

Тъй като повечето растения от рода Sambucus са отровни (с изключение на черния бъз Sambucus nigra)  и е възможно да стане объркване, е препоръчително при домашно приготвяне, да бъдете особено внимателни. Листата, стълбата, корените и плодовете съдържат токсични съединения като цианид и с течение на времето се натрупват в тялото като могат да причинят дори фатален край.  В delo.bg вече сме писали за популярни отровни растения.

Малките черни плодчета са източник на желязо, калий, фосфор, и мед, както и витамини А, В и С, протеини и фибри. Съдържат също и микроелементи, които действат противовъзпалително и антиоксидантно.

В delo.bg вече Ви запознахме с действието на пробиотиците. Вече изяснихме, че за да се развиват нормално в червата трябва да има подходяща среда от фибри – пребиотици.sok-cheren-byz Няколко зърна бъз съдържат до 40% от дневните нужди. Те са опаковани с полезни диетични фибри и подпомагат подобно сините сливи справянето с неприятния запек, намаляват излишните газове и действат благоприятно на целия стомашно чревен тракт. А  това само по себе си е предпоставка за по-силен имунитет.

Имуностимулиращите свойства на черния бъз са клинично доказани и вече много родители избират точно този природен начин, за да предпазят децата си от честите респираторни заболявания. Ефективен срещу редица грипоподобни вируси и настинки, черния бъз се бори и срещу последиците на редица автоимунни заболявания.

Острите респираторни заболявания имат доста неприятни симптоми, които могат да бъдат облекчени от съдържащите се в бъза биофлавоноиди, например антоцианини. Те успокояват раздразнението и действат отхрачващо. Сок от черен бъз се препоръчва дори за асматици, които използват инхалатор.

Някои от активните антиоксиданти подпомагат дейността на панкреаса и регулират нивата на кръвната захар.

Противовъзпалителните съединения облекчават болките в ставите и подпомагат развитието на нова костна тъкан. Сок от черен бъз се препоръчва за профилактика на остеопороза.

рецепта за силен имунитет с черен бъз на Петър Димков

Черният бъз намира приложение и в козметиката и по специално грижата за кожата. Съдържащите се витамин А и активни биофлавоноиди намаляват дълбочината на появилите се бръчки, подпомагат избледняването на старчески петна и неприятна пигментация. Подобрява се блясъка и тонуса на най-големия и видим орган в тялото – кожата.

Предупреждение: тъй като много диви видове съдържат опасни нива на токсини като цианид трябва да сме много внимателни при бране и приготвяне на домашни сокове. Възможно е да проявите алергия. Тъй като бъза действа диуретично, не се препоръчва за хора с проблеми в бъбреците.

Ето популярната рецепта на Петър Димков за подсилване на имунитета

Черен бъз за подсилване на имунната система

Плодовете се измиват добре. С вилица се отронват отделните зрънца от дръжките. Внимава се да няма зелени, всички трябва да са добре узрели. В голям стъклен буркан се нарежда ред плодове. Те се посипват със захар. Редува се по този начин до напълване на буркана, като накрая се завършва със захар. Оставя се да престои така 3 седмици, далеч от пряка слънчева светлина. Прецежда се през марля и се внимава някое зрънце да не попадне и да не започне пак процес на ферментация. Съхранява се в тъмни шишета на хладно.

Препоръчителната доза (до привършване на природния лек) е:

За възрастни –  1 супена лъжица преди хранене

За деца –  1 чаена лъжица преди хранене

Дозата се удвоява при грипна епидемия.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg