Петте правила на модерния българин

0

Понякога трябва да се иронизираме сами, иначе ще се вземем много на сериозно и тогава ще стане страшно. В последно време забелязвам, че стриктно спазваме пет правила, които ни различават много от останалите европейци. Те не са нещо особено, но станали неизменна част от нашия живот и вече почти не ни прави впечатление, че ги спазваме непрекъснато. Ето ги и тях:

  1. Винаги трябва някой да е прецакан – защо да съм аз? – това правило важи с такава голяма сила, че всеки ден го чуваме и виждаме непрекъснато. Съвсем спокойно може да стане девиз на много структури в държавата или дори на самата държава. Мисля, че ще бъде справедливо.
  2. Не е важно на мен да ми е добре, а на комшията да му е зле – живеем във времена, в които човек за човека е вълк, постоянната несигурност, липсата на пари и на духовност са ни довели дотам, че чуждото нещастие да е по-важно  от нашето собствено щастие за нас. Това нормално ли е? Човешко ли е изобщо?!
  3. Далаверата е над всичко – на никой в нашата красива татковина не му се работи, дори не му се мисли за работа. Ако има 10 човека, на които им се работи, ще ги помоля да се снимат, за да имаме доказателство за пред властите, че НЕ са „нормални“.
  4. Държавата ми е виновна – без значение какво ще се случи – модерният българин винаги е невинен, на него винаги държавата му е виновна. На този индивид трудно може да му се обясни, че той самият е част от държавата и трябва сериозно и отговорно да участва в нейното развитие. Всички глупости за това как държавата е слаба, а народът е велик .. как ги виждате?
  5. В България второ място няма, всички сме първенци – отново огромна грешка – голямото самочувствие без покритие ни изиграва огромна шега, лошото е, че скоро изобщо няма да се смеем.
Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg