Дами, пазете се от тези шест типа колеги

0

Като деца не се боим дори да влезем във физическа схватка с някое момче. Може да е на шега, може да е насериозно. Растем и не предполагаме, че ни чакат истински битки в офиса. В него се кроят планове, интриги и се разработват стратегии. Главно за репутация, признание, място сред най-добрите и предпочитаните. И всяка жена си задава въпроса: „Как да победя в офисните игри и да неутрализирам агресивните си колеги?” Много просто! По женски – леко и без да си рискувате маникюра!

Клюкар

Още на десетата минута от работното време, вие вече научавате, че Елена е изоставена от мъжа си, Светла е започнала да прави ремонт, а на Петя видимо й личи, че е качила килограми, защото нещо с хормоните не е наред. Клюкарското радио е най-популярното в света и ако на работното ви място има негов „журналист”, то не се притеснявайте, че ще да пропуснете някоя прясна новина. Ще научите всичко и за всички. Но внимание! И вашите колеги ще знаят за вас и най-малката подробност, която се случва в живота ви.
Клюкарът притежава още едно опасно качество – фантазия. На него му е достатъчно да чуе един фрагмент от историята и тя веднага до края е скалъпена.

Противодействие: Никога не заставайте на противоположната страна, иначе клюката ще добие невиждани размери. От време навреме прекъсвайте клюкара с някой аргумент, спокойно и категорично. Но ако клюката не е сътворена от безделие, а има специална цел да срине нечия репутация, то бъдете открита, разкрийте картите си и заявете категорично, че тази „новина” е провокация. Разбира се това често пъти няма да ви помогне, но при следващ случай колегите едва ли така безрезервно ще повярват на измислицата. Репутация чрез клюки се срива много лесно.

Връзка между емоциите и представянето ни на работаКак личните проблеми да не влияят на работата ни

 

Стратег и тактик

Това е хазартен и опитен играч, който печели на гърба на другите. На практика днес има два начина да се прави кариера – първият крачка след крачка към върха и вторият върху главите на колегите. Дори може да няма никаква агресия, неприязън срещу някого, просто човекът изгражда кариера като компютърна стратегия. Той действа хладнокръвно и пресметливо и пуска една, но проверена тактика.

Противодействие: Ако стратегът не се стреми да заеме вашето място, неговите действия не би трябвало да ви безпокоят, защото и с околните той поддържа добри отношения. Но ако сте под обстрел – не стойте равнодушни. При такъв случай актуални са някои правила на боя – пазете се, не допускайте грешки, вижте на кои колеги може да се доверите и добре обмислете възможностите за растеж на собствената ви кариера. Трябва да се превърнете в идеален противник. Това е игра под прикритие, бъдете търпеливи и се опитайте да погледнете ситуацията през очите на „врага”. А това вече наистина си е чисто компютърна игра.

7 смъртни гряха на работното място

 

Скандалджия

Ако не му изнася аргумента ви, той ще намери хиляди възражения. За да привлече погледите на другите това е начин да се изтъкне. Вие може да предлагате най-доброто, най-рационалното, най-изгодното – пригответе се да бъдете критикувани. Познато ви е, нали?

Противодействие: Не хабете излишни нерви – за скандалджията това е нещо обикновено и единствен начин на общуване. Позволете му да се изкаже, а след това отново съобщете вашето мнение. Има още едно добро противопоставяне. Поначало кавгаджията може да критикува добре, дори понякога блестящо, но собствените му идеи издишат. За това в отговор на критика, поискайте веднага да ви се предложи нов, по-добър вариант. Постарайте се идеите ви да се обсъждат публично и бъдете сигурни, че скандалджията ще претърпи неуспех.

шефаНай-добрите служители напускат работа заради своите шефове

 

„Той започна пръв”

Със сигурност сред колегите ви има хора, за които отговорността се свежда до собствените им проблеми и интереси. Те не са много амбициозни, предпочитат спокойно да постигат целите си и много мразят да отговарят за грешките си. Тогава у тях заговорва обиденото момче, което е готово да посочи с пръст всеки в офиса и да каже: „Той започна пръв”. Това е човек, който в отговорен момент ще прехвърли вината върху вашите рамена и никога няма да я сложи на собствените си.

Противодействие: Виждали ли сте популярна сцена в киното – млада дама се проваля с някакъв проект и когато идва време да отговаря, колегата й благородно поема вината. Разбира се, героинята се влюбва в него и всичко завършва с хепи-енд. Но да се поеме вина върху себе си трябва само в случаите, когато резултатът е важен за вас и да се избегне конфликт. Да се обяснят мотивите на шефа и кой в какво е виновен може и след ден-два. При това доста по-ефективно от времето на самия скандал. При това наистина колегата, на който така тежи отговорността, ще ви бъде благодарен. Защото на работното място всички се познаваме добре и си знаем недостатъците.

шефКак да познаем некадърния шеф?

 

„Това не е женска работа”

Той е мъж и този факт открива през него по-големи възможности. Чувства се по-висш и си позволява да коментира дадена ситуация с „това не е женска работа”, „не ти е кухнята” и т.н. Ако участвате в презентация, от която зависи по-нататъшното съществуване и развитие на фирмата, след края й чувате познат глас в залата, който споделя на събеседника си патриархалните възгледи за идеалната жена – бременна, в кухнята, с децата. А след неуместния кикот на подобни думи, на следващия ден колегата ви невинно пита: „Какво толкова съм казал?”.

Противодействие: По традиция се смята, че с голям бизнес се занимават мъжете. Като деца им е втълпено превъзходството и разликата между „силен – слаб пол”. И такъв човек съвсем искрено смята, че ще се справи със задачата по-добре от вас. Спомняте ли си филма: „Москва не вярва на сълзи”. И там единственото основание е, че той е мъж. Обаче точно това е слабото място на колегата ви. Той се заблуждава, че основното му предимство е в пола и по принцип не възприема жените като достойни съперници. И така вие може да получите огромно пространство за творчество. Дори не трябва да обяснявате какви качества притежавате и да доказвате компетентността си. Но не влизайте в спор и открита война. Нека колегата ви се заблуждава за половото си превъзходство и така ще може да действате спокойно и разумно.

скандал, скандали, работа, служители, сексЕто кое поражда най-често скандали в службата

 

Много опитен

У вашия колега има една, но желязна причина на превъзходство – трудовата му книжка издава голям опит и това го кара да ви гледа от високо на кариерните ви упражнения и да ви дава ценни съвети. Истината е, че истинските специалисти рядко напомнят, че знаят повече, че са по-умни, че заемат по-висока длъжност.

Противодействие: Като първо се разберете със собственото ви чувство за достойнство и може би ще се вслушате внимателно в съветите. Може и бързо да разберете защо ви ги дават – за демонстрация или от добро чувство. И се научете да не оставате винаги „нова”. Като второ проявете готовност да се учите и да попивате опита на по-старшите. Своята самостоятелност демонстрират само подрастващите по време на хормоналния си бунт. Вие спокойно може да растете и се учите. И да благодарите на съдбата, че колкото повече съветите на даден колега ви дразнят, толкова повече расте стимула ви да стигнете неговото ниво. И винаги трябва да имате цел, към която да вървите, може по-бавно, но решително. И в такъв случай никой не може да ви победи.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg