Паяците-любовници

0

Не е за вярване, но мъжките паяци са невероятни шпиони в любовта, особено що се отнася до „присвояването“ на сексуални практики от конкуренти за заинтригуване на женските, съобщава телевизия Discovery channel като излъчи филм, която показа достигнатите резултати от ново изследване в тази област. Авторите на настоящото проучване са от университета на Синсинати.

Учените са успели да докажат, че паяците са в състояние да запаметят и напълно успешно да имитират сексуалните практики на своите съперници, които вече са успели да си осигурят сексуална партньорка, изпълнявайки своеобразни ритуали на ухажване.

За целите на проучването, в изцяло изолирана среда, специалистите са отгледали група мъжки представители на вида паяци-вълци, незапознати с любовните практики, които по принцип могат да попият от естествената среда. Когато обаче  паяците гледали видеозаписи как техните конкуренти прилагат любовните практики, лабораторните паяци „попили“ опита им и само в рамките на 4 дни се научили да прилагат изкуството на ухажването.

„В природата сексуалният шпионаж се практикува често, но обикновено е характерен за силно социални животни с по-големи и развити мозъци.“

За учените е било изключително изненадващо да установят практикуването на такъв тип шпионаж от безгръбначни с малък мозък.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg