Парното може сериозно да увреди здравето

0

Оказва се, че осигуряваното чрез изкуствено осветление или парното отопление може сериозно да потисне гените, които ни помагат да се борим с болести като грипа. Парното може да увреди имунната система и да предразположи към болести и ранна смърт, твърдят учени от университета на Абърдийн.

Учени от университета на Кембридж установиха, че една четвърт от човешките гени имат сезонни вариации. Те могат да бъдат потиснати от парното отопление и изкуственото осветление. Според учените това поставя хората на риск от болести.

ПарноСезонните вариации означават например, че през зимата се включват гени, които помагат на тялото да се справя по-лесно с инфекциите. Те се изключват през по-топлите месеци, когато рискът от зараза намалява. Учените се опасяват, че възможността да затопляме домовете си и да живеем на приятна температура целогодишно, както и да се радваме на силна светлина до късно вечер, може да обърква сезонните гени, защото телата ни си мислят, че е вечно лято.

През септември университетите на Манчестър и Единбург публикуваха изследване, според което хипофизата в основата на мозъка реагира различно в зависимост от наличната светлина и така осигурява вътрешен генен календар за бозайниците. Дейността на тези „календарни клетки“ се променя драматично през годината, като през зимата и лятото се произвеждат различни протеини.

Учените от университета на Кембридж са убедени, че гените все още се активират сезонно, въпреки модерния начин на живот, но това също може да създава проблеми.

Когато винаги ни е топло и сухо, имунната система вече не е така необходима и това може да предизвика или влоши автоимунни заболявания като артрит, при които тялото атакува себе си,

твърди учен от изследователския екип.

При праисторическите хора сезонните промени във възпалението са можели да помогнат срещу инфекциите. Увеличаването на възпалението сега може да е рисков фактор за болести на съвременния живот.

Ако темата Ви е заинтригувала, ще важно да научите още, че сушенето на пране вкъщи води до коварни болести. Последвайте линка и разберете кои са те!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg