Овладяване на детската агресия

0

В по-ранна статия споделихме с читателите на ДЕЛО за причините, които според учените оказват влияние на възникването на агресията при децата. Изследователите открили, че агресивното поведение при децата може да бъде причинено от мутации в гена COMT, които често са получени от преживяване на някакъв шок или стресова ситуация в ранна детска възраст.

Учените наскоро открили начин за блокиране на появата на агресия при децата. Той е много лесен, а в допълнение, няма да Ви струва абсолютно нищо.

detskata agresia 2Изследователите твърдят, че ако родителите спокойно разговорят с детето си на темата за чувствата и емоциите, като му обяснят какво точно са те, а също да цитират примери за ситуации, в които човек преживява определени емоции, тогава рискът от агресивно поведение при деца ще бъде значително намален. Подробен доклад за изследването е публикуван в списание The Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics.

В експеримента участвали 89 деца на възраст между 18 до 24 месеца и техните родители. По време на експеримента майката или бащата трябвало да покажат на детето си рисунка, която изобразявала човек в някои ситуации, като например момиче, което загубило своята топка. След това те трябвало да обяснят на детето, в какво емоционално състояние е момичето от снимката и защо изпитва това чувство. На следващия етап детето било помолено да се постави на мястото на момичето, което изгубило топката, т.е. да изпита същите емоции, които е изпитвало и момичето от снимката.

detskata agresia 1Авторите на изследването смятат, че ако родителите започнат да говорят и да споделят с децата си за различните емоции, които хората чувстват, децата им ще се държат по-малко агресивно и по-лесно ще им бъде да се установяват контакти и биха предпочели да изразяват своите желания с думи, а не с агресивни действия. Според изследователите, говоренето за чувствата е особено важно за децата от бедни семейства, които са по-лесно податливи на агресивно поведение в обществото. За детската агресия може да прочетете още: Детската агресия е разгадана от генетиците

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg