Оцеляване на работа без вреда за здравето

0

Заседналият начин на живот има истински последици за здравето на човек. Въпросът обаче е как да се предотврати това, тъй като повечето от нас прекарват по осем часа всеки ден на работа, а голяма част седи пред екрана на компютъра. Оказва се, че има начин.

Учените казват, че борбата срещу негативните ефекти на заседналия начин на живот върху здравето е много лесна. Достатъчно е от време на време да станете от стола, да се завъртите насам-натам из офиса или да извършите дори някаква минимална активност, а за по-кратко казано, просто да се размърдате. Повече информация относно резултатите от работата на учените може да се открие в списаниеAmerican Journal of Preventive Medicine.

oceliavane na rabota1По време на проучването, изследователите събирали информация за 35 хиляди души на възраст от 35 до 69 години. Учените обърнали специално внимание на това как се държат хората, когато са на работа: дали предпочитат да седят тихо и стават от стола само по време на обедната почивка или са в постоянно движение; често ли се изправят, за да раздвижат краката си; дали се въртят на стола. В резултат на това се оказало, че постоянното въртене и щъкане насам-натам има положителен ефект върху здравето и намалява негативните последици от заседналия начин на живот. Установено било, че сред хората, които са в постоянно движение на работното място, по-малко са с наднормено тегло, както и нивото на глюкозата в кръвта им е нормално.

oceliavane na rabotaОтдавна е известно, че заседналия начин на живот повишава риска от внезапна смърт. Но ако човек редовно се раздвижва на стола си, рискът ясно намалява. Лекарите препоръчват хората да се опитват да се движат на работното място и да правят почивки, а по време на отпуските си да се отдават на повече активност или поне на дълги разходки.

Изследователите обаче отбелязват един недостатък в такова поведение по време на работа. Според мнението им постоянното движение намалява степента на концентрация и внимание върху задачата.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg