Oбективно ли оценяваме външния си вид

0

Струва ли да Ви понякога, че Вашите близки или приятели възприемат външния Ви вид напълно различно, отколкото Вие самите? Оказва се, че това явление е много често.

Изследователите са установили, че хората се възприемат по различен начин, отколкото ги виждат хората около тях. Подробен доклад на изследването е бил публикуван в списание Тhe British Journal of Psychology.

В изследването взели участие 130 души. Те били помолени да изберат десет свои собствени снимки и да ги подредят в низходящ ред. Най-отпред трябвало да поставят снимките, на които участниците възприемали себе си най-добре. След това изследователите с помощта на уеб камера направили на участниците в експеримента две допълнителни снимки и записали едноминутно видео, което представяло участника.

vidyt i ocenkata1В следващия етап от изследването всичките 12 снимки, заедно с видеото, били показани на  73 души, които не знаели за поставената на участниците задача да поставят в низходящ ред своите снимки въз основа на това, кои от тях ги представят най-добре и отразяват действителния според тях външния им вид.

Оценителите на снимките ги подредили по съвсем различен начин, отколкото техните собственици. Според авторите, техните констатации показват, че хората не са в състояние да оценят обективно външния си вид.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg