Оставете бебето да плаче, ще спи по-добре

0

Бебето Ви ще спи по-добре, ако бъде оставено да плаче преди сън, в това са категорични австралийски специалисти. Екип, ръководен от д-р Майкъл Гаридисар от аделаидския университет установил, че бебетата се будят доста по-рядко през нощта, ако преди да отлетят в страната на сънищата поплачат стабилно. Колкото и безсърдечно да прозвучи, но самото изследване дава кураж на родителите за по-строго поведение към бебетата. Едно е ясно – когато бебето има по-дълъг и непробуден сън, това помага и на таткото и майката да поспят нормално.

С това проучване може да се постави веднъж завинаги край на вечната дилема кой от двамата ще става посред нощ, за да утешат бебето, което плаче… или да оставят мъничето да плаче, докато се унесе от изтощение.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

бебетоКак да приспим бебе за 40 секунди? (видео)

 

Експерименти били осъществени с 43 бебета от половин годинка до 16 месеца. Всички те имали проблемен сън и плачели често нощем. Малчовците били разделени на групи. Част от тях били оставени да плачат до повторното им заспиване, без да се намесват родителите, а при останалите бащите и мамите утешавали своите рожби в тъмните часове на денонощието.

 

Три месеца след опитите били констатирани отлични навици на заспиване при първата група бебета. Малките ангелчета се унасяли доста по-бързо – между 10 и 13 минути, сравнено с останалите доброволци в пелени. Значително се снижило нивото на стрес при майките с оставените да се наплачат бебета, било установено още по време на тестовете.

приложение за смартфон ще превежда бебешкия плач

Междувременно специалисти от университета на провинция Алберта в Канада доказали, че момченцата и момиченцата, чиито майки хапвали повече плодове по време на бременността, се справят с тестовете за обучение доста по-добре от съучениците си. Като цяло бебетата, чиито мами консумирали плодове всекидневно през деветте месеца на бременността са със значително по-добри когнитивни способности година, след като се появят на бял свят.

Изследвани били данните за 688 деца на 1 годинка. Под внимание били взети гестационната възраст на бебето при раждането му, количеството плодове, които техните майки са изяли по време на бременността, образователния ценз на родителите, доходите им и не на последно място постигнатите резултати от децата на тестове за когнитивни способности. Заключението на учените било, че ако майката е хапвала по 6-7 порции плодове дневно, то коефициентът на интелигентност на едногодишното й момиче или момче е с 6-7 пункта по-висок на когнитивните тестовете.

Нови изследвания ще установят ползата от повечето плодове при бременните жени за период, който надхвърля 1-годишната възраст на детето, както и дали по-големият плодов прием от страна на майката влияе върху други мозъчни зони на нейния наследник. Данните от проучването са поместени в EBioMedicine.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

бебетоНовият хит в интернет: бебета се опитват да напълнят своите памперси (уникални снимки)

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg