Уникална находка! Откриха гробницата на Аристотел

0

Екип от изследователи потвърдиха, че след продължило 20-годишно изследване са открили гробницата на Аристотел – един от най-великите философи в света. Учените са се натъкнали на находката по време на археологически разкопки в древния град Стагира, където през 384 г.пр.н.е. е роден Аристотел. Той умира през 322 г.пр.н.е. в Халкида, Evia, и дълго време се е смятало, че е бил погребан там.

Специалистите преди ден опровергаха това като заявиха, че са открили

2400-годишната гробница на Аристотел, чиито тленни останки (урна с праха му) са били донесени в родното му място,

както твърдят два независими литературни източника.

Гробницата е куполна, както се вижда на снимките, висока е около 10 метра, с мраморен под и датира от елинистичния период.

Гробницата на великия философ Аристотел е разположена в самия център на град Стагира, с прекрасен 360-градусов изглед, което означава, че е било специално избрано местоположението на последния дом на древногръцкия мислител.

Откриха гробницата на АристотелСпоред археолозите, доказателства показват, че гробницата е изградена набързо, а по-късно е завършена с по-високи качествени строителни материали. Пътека води до входа на гробницата, която е била унищожена от византийците. Те построили кула на върха й, казват още учените като се позовават на доказателства от разкопките.

Резултатите от археологическите проучвания бяха представени на световния форум „Аристотел: 2400 години“, който се провежда в момента във втория по големина гръцки град Солун.

Геният Аристотел, който е ученик на друг велик философ – Платон, се счита за първия истински учен в човешката история. Неговите съчинения обхващат много теми, включително физика, биология, зоология, метафизика, логика, етика, естетика, поезия, театър, музика, риторика, лингвистика, политика и управление. Аристотел е обучавал великия пълководец Александър Велики, който е разпространявал гръцката философия в Африка и Близкия изток.

И това може да бъде интересно за Вас:

Родоския колос, ГърцияГърция възстановява едно от Седемте чудеса на света – Родоския колос (снимки)

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg