Скритите източници на опасни тежки метали край нас

0

В днешния забързан и високо технологичен свят сме заобиколени от токсични вещества на всяка крачка. За тях не знаем нищо, но пък е хубаво да проявим интерес. Ето и някои от най-големите източници на тежки метали, които са най-близо до нас.

Арсенът много лесно бива абсорбиран от ориза, независимо дали е във водата за готвене, в почвата или пък във водата за напояване. До заболяване на мозъка, сърцето, бъбреците или до диабет, може да доведе излагането ни на въздействието на арсен.

токсични вещества, арсен, храна, тежки металиСпециалистите ни съветват да ядем често риба, добри е препоръчително това да правим поне в един от дните на седмицата. Тя бива добавяна и във всяко здравословно меню. Оказва се, че освен полезните съставки, в рибата се съдържа огромно количество живак, който е опасен за бременните и кърмещите жени, на които може да навреди. Рибата меч, акулата, рибата тон, марлин, камбала и лаврака са сред видовете, определени като най-рискови.

Голяма част от специалистите по хранене и диететика препоръчват да се храним с бульон, който да приготвим не от животинска кожа или месо, а от кокали. В него обаче се съдържа не малко количество олово – друг от т.нар. тежки метали. В хората и животните започва процес на натрупване на токсина в костните тъкани, когато са изложени на контакт с него.

токсични вещества, арсен, храна, тежки металиНапоследък станаха модерните електронните цигари, които биват представяни като по-безвредни, а и са предпочитани, заради свободата да се използват и в затворени помещения. Оказва се, че не са толкова безобидни. В тях се съдържа токсичният метал кадмий, който бива свързан с редица тежки заболявания, като рак на белите дробове, пикочния мехур, простата, гърдите, панкреаса и други. Смята се, че високите дози кадмий тютюнът усвоява още в почвата, ако тя е замърсена.

Вижте още теми, които със сигурност ще предизвикат любопитството Ви:

токсични вещества, арсен, храна, тежки металиРибите, които вредят на децата

 

токсични вещества, арсен, храна, тежки металиРиба тон в консерва е опасна за здравето

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg