Орторексията – (не) здравословната вманиаченост

0

Медиите и експертите по здравословно хранене подчертават колко важно за нашето здраве е доброто хранене и избирането за ежедневното хранене на най-здравословните и най-полезните продукти. За съжаление, в търсене на най-добрата храна лесно се попада в капана, който се нарича орторексия.

Болестта орторексия е разстройство на апетита, което се обуславя от поддържането на критично ниско тегло чрез приемането само на здравословна храна. Наименованието на заболяването идва от думите „орто“ – подходящи, добри и „орексис“ – желание, апетит.

ortoreksjaЗаболяването обикновено се развива бавно и много невинно. Болните на първо място премахват от менюто си най-вредната храна. След това започват да изключват от диетата си все повече продукти, докато най-накрая се хранят само колкото да могат да се стоят на краката. Причините за прекалената грижа за качеството на храните най-често са на психична основа. Повечето пациенти възприемат храната като единственото нещо, върху което имат пълен контрол.

Как се разпознава орторексията?

Въпреки че пациентите майсторски прикриват състоянието си, има някои симптоми, които показват, че нещо започва да се случва. Ето за какво да се оглеждате и да реагирате веднага!

– По-важно става за Вас качеството, а не удоволствието от храненето.

– Мислите си за храната повече от три часа на ден.

– Мислите какво ще ядете утре.

– Много често се пресягате за книги с диетично хранене  диети и таблици с калоричността на продуктите.

– Броите приеманите калории с постоянна педантичност.

– Редовно посещавате магазините за биологични храни.

ortoreksja1– Прекален контрол и перфекционизъм в храненето.

– Убедени сте, че заедно със здравословната диета подобрявате качеството на живота си и самочувствието си.

– Жал Ви е за тези хора, които се хранят нездравословно.

– Чувствате вина, когато ядете нещо нездравословно.

– За да може да се придържате към принципите на диетата си избягвате социалните контакти и посещаването на събития.

– Храните се самотно и уединено.

Как да помогнем на себе си или на някой друг?

ortoreksja2Засегнатите от орторексията се нуждаят от специализирана помощ. Подкрепата само на психотерапевт ще помогне на пациента да разбере, че храненето трябва да бъде не само здравословно, но и рационално. Трябва да се има предвид, че прекомерното внимание към качеството на храната обикновено има по-дълбоки корени.

Опитът сами да се справят с травми или наранявания от миналото може само да засили проблема, ето защо е толкова важно да се потърси помощта на специалист. Колкото по-рано накараме болния да разбере, че има нужда от помощ, толкова по-добре. Същото се отнася и за нас самите.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg