Колко опасна е и как ни вреди хлорираната вода

1

Лято е и много от нас решават да потърсят прохлада от горещината във водата. За да избегнат пътуване до морето, те избират басейните. За да се предпази водата от замърсяване, се използват редица препарати, обикновено съдържащи хлор.

Как ни вреди хлорираната вода в басейнитеХлорът е популярен, защото се справя с  трите основни проблема в поддържането на чистотата на плувния басейн:

  • хигиенизира (убива патогенни вируси, бактерии и микроби)
  • окислява (контролира органичните остатъци от изпотяване и мазнини, отделящи се от човешкото тяло)
  • възпира образуване на водорасли

 Ето рисковете от хлорирана вода и плуване в басейни, третирани по този начин.

Когато басейните с хлорирана вода са на закрито се освобождават изпарения във вид на токсични газове като азотен трихлорид, което може да бъде много опасно. При вдишване изпаренията от пречистената по този начин вода могат да причинят сериозни щети на лигавицата на белите дробове. Резултатите са  проблеми с дишането или астма, и дори навлизане на течности в белите дробове.  Най-големи са  рисковете за възрастни хора и малки деца, както и за хора с такива хронични заболявания, които могат да се обострят. Затова, ако ще плувате в басейн с хлорирана вода за препоръчване е да е на открито, за да не вдишвате толкова голяма концентрация на вредни пари.

Попаднал в носа на човек хлорът поразява също и носната лигавица, като едно от неприятните усложнения е възпалението на синусите – синузит, което се лекува бавно и продължително.

Попаднала във външното и вътрешното ухо хлорираната вода може да предизвика неприятни усещания като сърбеж, зачервяване и подуване на ухото, болка и изтичане на гноен секрет.

За избегнете подобни оплаквания не забравяйте да избършете ушите си с кърпа, да наклоните глава и да изтръскате водата от ушните си канали.

Задължително преди и след използване на басейна вземете душ с чиста вода

Как ни вреди хлорираната вода в басейнитеНашите тела обикновено съдържат остатъци от различни козметични продукти, включително парфюм, дезодорант,  грим, лосион за тяло, шампоан, слънцезащитни продукти и др. Когато се използват препарати за почистване на басейн, те влизат във взаимодействие с разтворени частици от къпещите се във вид на пот, косми и дори урина и това създава още по-токсичен ефект. Затова е важно освен да не забравяме редовно да посещаваме тоалетната да премахнем всякакви остатъци от пот и козметика.

Отделеният от потта и урината амоняк си взаимодейства с хлора и това води до неприятни сърбежи и зачервявания на кожата. Очите и нежната кожа на клепачите също страдат и се появяват усещания за дразнене и парене.

Специално за дамите – хлорът уврежда цвета, структурата и блясъка на косата

Как ни вреди хлорираната вода в басейнитеХлорът прониква дълбоко във вътрешността на самия косъм и разрушава структурната цялост на косъма. Излишно е да споменаваме, че в белината и редица почистващи и избелващи препарати от битовата химия основната съставка е именно хлор. Така че дами, не се изненадвайте от промяна на цвета на косата си след използването на басейн със силно хлорирана вода. Премахвайки естествените масла и влажност от косъма се губи блясъка и гъвкавостта на косата и тя изглежда суха, с накъсани краища и без блясък.

Какви предпазни мерки да вземем?

На първо място се доверете на обонянието си – ако миризмата на хлор е прекалено силна това не означава, че водата в басейна е много чиста. По-вероятно е хлорът да е предозиран, като причина за това може да е при проверка да е установена замърсена и мътна вода с небалансирано pH и поставен хлор като спешна мярка.

При възможност не потапяйте главата си във водата, не се гмуркайте и не стойте с отворени очи под водата. Ако ще го правите, задължително използвайте специализирани очила за басейн, които да предпазят очите ви. Старайте се да не поглъщате водата от басейна, тъй като тя съдържа не само препарати, но и органични компоненти. Предпазете ушите и косата си чрез шапка за плуване.

Вече стана ясно защо трябва да се облеем с чиста вода преди къпане в басейн. След излизане от басейна задължително използвайте измиване с почистващи средства, за да отстраните остатъците от химически препарати от тялото и косата си.

На пазара се предлагат и много препарати за поддържане на водата в басейна чиста и без хлор, но е спорно дали те са по-безопасни.

Как ни вреди хлорираната вода в басейнитеЕдин от най-популярните алтернативни методи за поддържане на водата чиста е с натриев хлорид, а още по-добре ако е с морска сол, в която има повече полезни микроелементи. Водата се изпомпва през клетъчна камера, която разгражда солта на основните й компоненти. Така газът хлор от натриевия хлорид пречиства водата по естествен начин от бактерии, микроби и възпира образуването на гъбички и водорасли. Първоначалната цена на използване на сол, за да поддържате басейна чист е по-скъпо, отколкото ако използвате готов препарат с хлор, но цената определено си заслужава. Ако искате да почувствате лукса и комфорта в София, има място – басейн със солена вода.

Йонизация е друг метод за запазване на Вашия басейн чист. За пречистване на водата, която циркулира се използват йонизирани намотки от мед и сребро или такива, които са положително заредени. Положителните йони могат да убиват много от водораслите и бактериите, но все пак се препоръчва използването и на малки количества хлор за пълна дезинфекция.

Друга алтернатива са скъпи филтри с активен въглен за пречистване на водата, но самата инвестиция и експлоатация не са за подценяване.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

  1. Жана на

    За мен е жизно значение да ползвам басейн за да плувам. На мястото на което живея има само басейни с хлорна вода. Моля за съвет с какво бих могла да неотрализирам този контак на кожата ми с хлора след като съм се измила със сапун и течаща вода. Много ще съм благодарна на всеки който ми даде помагащ съвет

Коментирай в Delo.bg