Новата кукла Барби шпионира децата и семейството! (видео)

0

В САЩ вече се засилват протести срещу най-новия модел на куклата Барби, която е истински шпионин. Барби може да говори, слуша и прави записи. Разговорите,записани от куклата обаче,  могат да бъдат прослушвани не само от децата и родителите, но и ще бъдат публикувани в интернет! Очаква се скоро куклата да бъде разпространето в магазините в САЩ, както и чрез онлайн поръчки ще достигне бързо до всеки, който би искал да я купи. Но сега тази кукла за доста родители в САЩ, предизвиква възмущение и протести.

Hello-Barbie1Американската компания Mattel, която произвежда от години различни версии на най-популярната кукла в света, стартира този нов модел, който не е достоен за интервю. Барби не само ще се говори, но и ще слуша или по-скоро ще подслушва! Снабдена с микрофон, скрит в тялото на куклата, всичко, което е чула ще бъде записано и незабавно предавано чрез интернет към т.нар. облак – сървъри, към които потребителите имат едновременен достъп от различни устройства, например смартфони и компютри.

Звуковите файлове с подслушаните от Барби разговори (разбира се, куклата ще чува и записва не само детската игра!), ще бъдат съхранявани на сървърите в продължение на две години. Компанията Toytalk ще отговаря за сървърите и записаните на тях данни. Toytalk има намерение да използва събраната информация за пазарни проучвания, анализ на данни и други тестове. Компанията обявила, че родителите на децата ще получават линкове към записите, като така ще имат възможността да слушат това, което децата споделят с куклата.

Talk-to-Hello-Barbie-and-she-responds-to-you.-Shes-WiFi-enabled-tf15-toyfair15-barbieНо, както се оказва, родителите не са толкова любопитни! Въпреки това, те са възмутени от нарушаването на неприкосновеността на личния живот. Различни социални организации в САЩ са алармират и обвиняват производителя в шпионаж чрез куклата барби, като започнали да изпращат петиции Mattel да оттегли новия си модел от производство.

Какво ще се случи в бъдеще само времето ще покаже. Куклата ще се продава на цена около 150 лв. Единственият начин куклата да не нарушава неприкосновеността на личния живот е просто да не се купува. Но дали родителите ще могат да се противопоставят на исканията на децата, особено момичета, които смятат Барби като най-важната фигура на рафта с играчки.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg