Доказано! Ясна е диетата, която запазва младостта на мозъка ни

0

Изключително приятна диета, наречена Средиземноморска изобилства от зеленчуци, плодове, риба, пълнозърнести продукти и полезни мазнини. Със спазването й съхраняваме младостта на мозъка в по-късна възраст, показа изследване в САЩ.

диетаЗа настоящото изследване авторите му от Колумбийския университет в Ню Йорк са насочили вниманието си към възрастни хора с нормални когнитивни функции. Целта им е била да проверят дали Средиземноморската диета е свързана със загубата на по-малко мозъчни клетки с напредване на възрастта.

„Установихме зависимост между спазването на Средиземноморска диета и по-добрите мозъчни показатели сред когнитивно здрави по-възрастни хора“,

казва ръководителят на изследването Иан Гу.

Анализирани били данни за хранителните навици на 674 възрастни мъже и жени. Прегледани са били и снимки на мозъците им, получени чрез ЯМР. Установено било, че в сравнение с хората, които не спазват много от аспектите на Средиземноморската диета, участниците, придържащи се към този начин на хранене имат по-голям общ мозъчен обем, както и повече сиво и бяло вещество.

диета

Средиземноморската диета включва зеленчуци, плодове, риба, пълнозърнести продукти и полезни мазнини

Учените са открили зависимост между повишената консумация на риба и понижената консумация на месо – един от аспектите на Средиземноморската диета, и наличието на по-голям общ обем сиво вещество в изображенията на мозъка. Независимо от останалите фактори понижената консумация на месо е свързана с по-голям общ мозъчен обем.

Като цяло различията между участниците, спазвали Средиземноморска диета, и тези, които не са се придържали към този начин на хранене, се равняват на ефекта от остаряване с около пет години. В предишно проучване е установена връзка между този начин на хранене и понижения риск от болест на Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg