Нови версии за смъртта на Клеопатра категорично отхвърлят ухапване от кобра

0

Със сигурност древната височайша особа Клеопатра, живяла преди новата ера не е умряла от ухапване от кобра, тъй като тези влечуги са прекалено големи, за да бъдат скрити в кошница и вмъкнати по този начин в двореца, категоричен е британски специалист, цитиран от в. Дейли мейл.

Според древните текстове змията е била скрита в кошница със смокини, донесена от провинцията. Египетската владетелка се е оставила да я ухапе и така се е самоубила на 12 август 30 г. пр. н. е. След това змията е убила и две от прислужниците й.

Клеопатра, смърт, отрова, кобра

Андрю Грей, куратор по херпетология от музея на Манчестър, изтъкна, че египетските кобри могат да достигнат дължина 2,4 м. Дори и змията за Клеопатра да е била малко по-малка, скриването й пак би било проблем. Освен това тя не може да е имала време да убие още двама души, без да я забележат.

Клеопатра, смърт, отрова, кобра

„Не само кобрите са големи, но шансът да умреш от такова ухапване е само 10 процента – каза Андрю Грей. – Повечето ухапвания са сухи и не инжектират отрова. Това не означава, че не са опасни. Отровата причинява некроза, която е смъртоносна. Смъртта обаче настъпва бавно“,

твърди Андрю Грей.

Змиите използват отровата си за защита. Това означава, че те я пазят и я използват, когато им трябва.

Андрю Грей представи теорията си заедно с египтолога д-р Джойс Тилдсли от Манчестърския университет в рамките на нов курс за древноегипетска история.

Египтологът потвърди, че има няколко теории за смъртта на Клеопатра. Едната от тях е, че е отровена от император Октавиан. Възможно е също Клеопатра да е използвала змийска отрова, но не и жива змия. Има и теория, че тя е умряла от отровен коктейл от билки и опиум.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg