Краставицата – непознатите ползи за здравето

0

Години наред за краставицата се е казвало, че може да не е толкова полезна, но в никакъв случай не е и вредна. Или поне у нас. В старинното руско градче Суздал обаче, съществува интересна традиция – от 17 до 19 юли всяка година се организират тържества за Деня на краставицата. По време на празника на площада на града се излагат всякакви експонати – истински, плюшени, хартиени и др. Хората се събират, удивляват се и се веселят. Градинари-любители и агрономи не само демонстрират плодовете на труда си, но дават и съвети как да се постигнат успехи при отглеждането на този зеленчук.

На пазара се провеждат увлекателни конкурси, връчват се награди, танцуват фолклорни колективи, пеят се руски народни песни. Може да опитат не само блюда, приготвени от краставици, но и напитки. И всеки може да си тръгне с някакъв сувенир. Краят на празника се ознаменува, като главният герой се отправя към небето върху балон, с обещанието за нова среща догодина. Празникът на краставицата в Суздал привлича много туристи, сред тях винаги има известни звезди от шоу бизнеса, киното, музиката, телевизията.

Прясна или на туршия

На човек му е трудно да си представи как могат хората да живеят без краставицата – прясна или в туршия. И може би малцина знаят, че този зеленчук е един от най-древните в света. Смята се, че родината му е тропическите гори на Индия. Местните хора открили по склоновете на Хималаите растение, което се влачи по земята във всички посоки, ражда зелени плодчета, които като узреят стават горчиви, а преди това са сочни и хрупкави.

Първото писмено упоменаване е в древен индийски ръкопис, който по мнение на учените е на 6000 години. Трябва обаче да се отбележи, че става дума за диви краставици, които са се използвали с лечебна цел. А съзнателното отглеждане е започнало около 4000 г. пр. н.е. И първите култивирани краставици в много скоро време се появили и в Древен Египет и Гърция.

салата от краставици и чесън бори холестеролаТази салата понижава холестерола и регулира високо кръвно налягане

 

Краставиците се явяват близки роднини на пъпешите. Но докато сочният плод обаче обира, когато узрее и стане жълт, краставиците в такъв вид вече са негодни. Те се ядат зелени и недозрели. На древногръцки „агурос“ означава недозрял.

В Русия зеленчукът се появява през ХV век, но много учени твърдят, че запознанството е станало още през ІХ век. От Русия зеленчукът е взет от византийците. В края на ХVІІ век цар Петър първи издава указ и в подмосковното село Измайлово се създават две големи зеленчукови домакинства, които били наречени „царски градини”. Едното нарекли „гроздово” и започнали да садят краставици, а другото – „просо” и засадили пъпеши и дини. Смята се, че са използвани семена от краставица от Суздал.

За хубава кожа, коса и нокти

В много страни краставиците се смятали за ценен лекарствен материал и това е описано подробно още през ХVІІ век.

Краставицата не е само вода, както смятат мнозина. Независимо дали е прясна, солена или маринована тя съдържа 95% вода, както и витамините В1, В2, Р, С. В нея има още, каротин, протеин, захар, луга, етерични масла, ензими и минерали – фосфор, калций, магнезий, желязо и йод. Почти няма мазнини и въглехидрати. Препоръчва се да се консумира при желание за намаляване на теглото. Краставицата помага по-добре да се усвоят мазнините и белтъчините. А фибрите, които съдържа, регулират работата на червата. За това е препоръчителна при всички видове диетични храни.

Dиета с краставици топи гарантирано 7 кг за 14 дни

 

За лечебна цел се използват цветята, листата, семената на плода (меката част, сокът, обелката). Използва се за разхлабително и диуретик. Отвара от краставица се пие при жажда, претопляне, преумора. Народната медицина препоръчва краставичен сок при стомашни болки, белодробна туберкулоза, външни отоци, изгаряния, като намачканият зеленчук се налага върху травмираната кожа или различните образования. И не само народната, но и официалната медицина препоръчва краставицата при болести на черен дроб и бъбреци.

Краставичният сок подобрява състоянието на зъбите, косата, ноктите. Много популярни са маските от краставица. И даже само да натриете кожата си през лятото, тя ще стане по-чиста, по-млада и ще придобие по-матов оттенък. Разбира се краставицата е преди всичко за храна – и през лятото, и през зимата.

Осолени краставици

Продукти: 2 кг корнишони, 10 г босилек, 10 г хрян, 10 г магданоз, 10 г червен лук, 2 скилидки чесън, саламура (1 л вода с 60 г сол).

Приготвяне: В трилитров съд слагаме босилека, магданоза, лука, чесъна, краставиците. Заливаме с осолената вода, покриваме с тензух и оставяме да престои 2-4 дни на стайна температура, докато не се появяват признаци на млечно кисела ферментация. Тогава сваляме тензуха, затваряме съда с капак и го подгряваме 15 минути. След като изстине, слагаме в хладилник.

ДиетаНе приемайте тази напитка повече от 4 дни: С нея топите 4 кг и сваляте 16 см от талията (рецепта + видео)

Мариновани краставици

Продукти: 1 кг корнишони, 2 скилидки чесън, 5 г копър, ¼ лук, по 2 листа от вишня и френско грозде, 1 листо хрян, 100 г сол на 1 л вода, 1 чаена лъжичка оцет, зрънца черен пипер, зрънца сладък грах.

Приготвяне: В стерилен 3-литров съд слагаме лука, копъра, хряна, листата от вишня и френско грозде, чесъна, пипера, граха. Най-отгоре нареждаме краставиците. Сваряваме водата със солта и заливаме докато течността е още гореща. Затваряме съда и го завиваме с одеяло. Оставяме така до следващия ден. В бурканите доливаме оцет.

Коментирай с Facebook

коментара

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg