Могат ли слепите да бъдат расисти?

0

Когато виждаме другите хора, ние инстинктивно ги категоризираме в зависимост от тяхната раса. Така поне се потвърждава от ново изследване, представено на 110-та годишна среща на Американската социологическа асоциация в Чикаго.

Но какви са резултатите в случая, когато това се отнася за слепите хора?

„Визуалният процес на отъждествяване с конкретна раса е незабавен и е пример за автоматичното мислене, което се случва подсъзнателно”, споделя Ейша Фридман, ръководител на изследването.

asia fredman„При слепите този процес е много по-бавен, защото информацията за дадено лице изисква повече време да бъде събрана. Тяхното мислене не е автоматично, затова слепият човек дори и да класифицира някого към определена раса, то той никога не е сигурен, че е прав”, продължава Фридман.

Ейша Фридман, професор по социология в Университета в Делауеър, интервюирала 25 незрящи хора, с цел да установи по какъв начин и въз основа на какво те определят останалите хора. В проучването й били включени хора, които са родени слепи, както и такива, които са изгубили зрението си по-късно в живота.

Blind personПроучването също така установило, че като цяло слепите се замислят и усещат подсъзнателно расата на друг човек, едва след като са имали по-дълготрайни взаимоотношения с това лице. Не става дума за краткотрайни моменти или случайни срещи. При определянето на даден човек и расовата му принадлежност, слепите разчитат на дълги разговори и използването на сетива като слуха и допира.

Като цяло дори слепите хора не са имунизирани към процеса на категоризиране на другите по отношение на расовата им принадлежност.

„Много от моите пациенти смятат, че е много по-малко вероятно слепите хора да развият стереотипи”,казва Фридман.

Тя обаче добавя, че интервютата показват, че много слепи хора всъщност изграждат своите представи въз основа на културните расови стереотипи или приемат тези предположения, въпреки че тяхното определение за расовата принадлежност не се основава на външния вид.

slepi2В бъдеще, в училищата може да се практикува упражняване на способността им да се отнасят към другите хора чрез използване на методи, които не вземат под внимание външния вид, а се основават най-вече на инстинктивните усещания.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg