Мъже с дълги коси – стил или естетическо недоразумение

2

Нали сте чували легендата за Самсон и Далила, оставила в историята необикновената магическа мощ на дългата коса? В онези древни времена тя е била почитана и смятана за свещен символ на мъжество и сила. През вековете отношението към дългата коса при мъжете се е променяло, било от религиозни или от естетични подбуди. От голите глави на египтяните до дългите тежки перуки на крал Лиу XIV, косата е била част от обществения статут и нивото в управленската йерархия.

мъже с дълги коси, Джордж Вашингтон

Джордж Вашингтон

Първият президент на САЩ знаменитият генерал Джордж Вашингтон упорито отказва да носи задължителната по онова време перука и носи дългата си коса сресана назад, а лицето му е оформено с дълги характерни бакембарди. Писателят Чарлс Дикенс пък прикрива плешивостта си с преметнат кичур на темето и тази прическа става любима на мъжете с подобен проблем. Освен с научните си постижения, удостоени с Нобелова награда, Алберт Айнщайн остава в историята и с небрежната си визия от дълга, зле поддържана коса.

мъже с дълги коси, Елвис Пресли

Елвис Пресли

През 50-те години на 19 век се налага прическа стил „помпадур“ от рок иконата на всички времена Елвис Пресли: отстрани къса, дълга отгоре, прилежно сресана и оформена, с дебели бунтарски бакембарди. Обичайно и закономерно, в съвремието прическите се налагат от известните имена в киното и шоубизнеса. Всички помним зализаната назад дълга коса на Майкъл Дъглас в „Уолстрийт“, изразяваща безскрупулния характер на жадния за пари и власт финансист.

мъже с дълги коси, Дейвид Бекъм

Дейвид Бекъм

Спортни идоли като Дейвид Бекъм и Роналдо наложиха сред феновете т.нар. прическа „мохаук”, известна от племето на мохиканите, които носели косите си обръснати с дълъг гребен отгоре. Холивудските актьори, почитатели на дълги коси, и на които този стил прическа им подхожда, са много – Брад Пит, Джони Деп, Колин Фарел, Хю Джакмън, Антонио Бандерас, Мики Рурк. А у нас – Андрей Слабаков, Нидал Алгафари, Звезди от „Ахат“, Денис Ризов, Магърдич Халваджиян, Коцето Калки и др.

Дългата коса се свързва с определен тип бунтарски характер при мъжете. Като цяло тя е подходяща за по-младите мъже, а когато с възрастта се появи и плешивост, дългата коса става естетическо недоразумение. Определяща е винаги формата на лицето. Като част от работния стил, дългата коса не се приема добре в офиси на банки и големи корпорации. В бизнес средите от години се наложи късо подстриганата и добре оформена мъжка коса. Затова изберете средна дължина, такава, която няма да ви отнеме повече от десет минути сутрин. Небрежна, неподредена, леко чуплива около тила и ушите е отличен компромис. Тя е подходяща дори за вечерен формален повод. С много малко стилизиращ кремообразен продукт разресвате мократа коса с едър гребен, след което разрошвате с пръсти и подпъхвате зад ушите. Сушете на стайна температура, докато си приготвяте закуската, ще сте готови. По-дълга и изтънчена прическа е подходяща за артистични и творчески личности. При нея след шампоана се третира с кондиционер и се подсушава. Добавя се стилизираща помада и се разресва със среден гребен. Накрая завъшвате с пръсти, за да омекотите следите от гребена.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!2 коментара

Коментирай в Delo.bg