Мартин Йорданов: Българите се забавляват повече от чужденците на своите карикатури

0

Мартин Йорданов е български карикатурист. Завършил е Националната художествена галерия. В горещия следобед Мартин реши да забавлява жителите и гостите на София, рисувайки ги по особен начин на бул. „Витоша“.

Как се зароди страстта ти към карикатурата?

От много малък харесвам анимации и исках да се занимавам с нещо подобно. Един ден се реших, купих си книга за карикатури, прочетох я и започнах да правя. В началото стартирах в центъра на Бургас, на главните улици. Сега отново рисувам на улиците и в Бургас, и в София. Разбира се, трябва да има и развитие. Затова започнах да правя и дигитални карикатури, не само на улицата, но и на компютър с повече обработка, където мога да доразвия на воля въображението си.

Какво обичаш да рисуваш повече, хората на улицата или политиците, което е характерно за по-голямата част от карикатуристите?

Не се занимавам с политика, дори не гледам новини. Предпочитам да рисувам хората, особено тези, които имат интересни физиономии.

Появи ли се някаква доза притеснение у теб след случая с „Шарли Ебдо“?

Не. Аз не правя толкова крайни карикатури. Преувеличавам чертите на лицето, не осмивам, не се подигравам на никого. Самите хора се забавляват.

мартин йорданов, карикатуриПриемат ли този начин на самоирония българите?

Да, забавляват се наистина. По морето повечето желаещи да бъдат нарисувани са българи, а не чужденци. Това прави силно впечатление. Радват се, не всички, разбира се. Това не е за всеки.

Участваш ли в конкурси?

Участвал съм в няколко международни конкурса, печелил съм награда. В България не участвам. Не ми остава и много време, защото имам много поръчки, които ми запълват голяма част от ежедневието.

Къде могат да те срещнат хората през лятото?

През месец август ще съм по главните бургаски улици. През септември отново съм на столичния бул. „Витоша“.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg