Малкото сън води до вирусни инфекции

0

Всеизвестно е, че сънят е много важен за нашето здраве и добро функциониране. Затова е много важно да бъде достатъчно дълъг, така че тялото ни да може да регенерира и да си възвърне силите. Според лекарите, оптималната доза сън е между 7 и 9 часа на ден. Какви обаче са последиците за организма, когато често се случва да недоспиваме?

dreams2Учените от Университета на Калифорния открили, че ако човек спи по 6 часа на ден или по-малко, то той е 4 пъти повече предразположен към вирусните инфекции. В изследването взели участие 164 доброволци, които били наблюдавани в периода 2007 – 2011 година. Резултатите от проведения експеримент показали, че при хората, които спят по 6 часа в рамките на денонощието, рискът да се разболеят с вирусна инфекция е по-голям, отколкото при хората, които спят по 7 и повече часа. При тези, които спели само по 5 часа или дори по-малко, рискът бил увеличен 4,5-кратно в сравнение с хората, които се радвали на здравословен дълъг сън.

Водещият автор на изследването Арик Пратер твърди, че върху възможността от вирусна инфекция нямали влияние нито възрастта, нито наличието на нездравословни навици. Точно дълготрайността на съня въздейства върху функционирането на Т-лимфоцитите – клетките, които са отговорни за имунитета.

„Краткият сън беше по-важен от всеки друг фактор при прогнозирането на вероятността от настинки на участниците в експеримента, когато имат контакт с вирус. Нямаше значение на колко години са хората и какво е тяхното ниво на стрес, раса, образование или доходи. Нямаше значение, дори дали са пушачи. Най-важният фактор беше продължителността на съня им.“- казва ученият, който работи като асистент-професор по психиатрия в Калифорнийския университет, Сан Франциско (UCSF).

Лекарите отдавна знаят, че сънят е важен за здравето ни, и липсата на сън се свързва с хронични заболявания, податливост към разболявания, и дори преждевременна смърт. Предишни изследвания, проведени от Пратер показват, че хората, които спят недостатъчен брой часове, са по-малко защитени срещу заболяването, за което са приели ваксина. Други изследвания са потвърдили, че сънят е един от факторите, който регулира нивото на Т-лимфоцитите.

dreams1Според изчисленията на учените, всеки от нас проспива средно 30% от живота си. Според класацията най-много време за сън отделят китайците, които спят по 542 минути (девет часа и две минути), следват ги французите с резултат от 540 минути (девет часа), и индийците и новозеландците, които спят 528 минути (осем часа и 48 минути).

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg