Ленард Коен – Кръстникът на мрака

0

На 21 септември 1934 г. в еврейското семейство на Маша Клоницки и Натан Бърнард Коен в уестмаунт (англоезично предградие на Монреал) се ражда син – Ленард. Майка му е дъщеря на равин и семейството ѝ пристига от Литва, а това на бащата – от Полша. Дядото по бащина линия – Лайнън Коен, е основател и ръководител на Канадския еврейски конгрес. Маша и Натан са собственици на голям магазин за облекло.

Ленард КоенЕдва на 9 години Ленард Коен остава без баща. Цялата фамилия са ортодоксални юдаисти.

По традиция малкият Коен учи в еврейските училища „Розалин“ и „Ерзлия“, а през 1948 година е в Уестмаунтската гимназия.

Учи музика и поезия и е страстен почитател на Фредерико Гарсия Лорка.

Обича фотографията, участва дейно в театралния състав на училището и мажоретния състав.

Майка му има заложби на певица и го насърчава да се посвети на музиката.

Акустичната китара и кънтри-фолк групата „Бъскин Бойс“ са първите му музикални изяви, след което се увлича по фламенко и усвоява класическата китара.

Почина Ленард Коен

Интересното е, че в началото той притежава висок баритонов глас, който от 1980 г. постепенно се превръща в бас баритон и бас. Най-често в песните той е акомпаниран от синтезатори и женски беквокали. Много от песните му и до днес имат кавъри, но на първо място е „Алилуя“ („Hallelujah“).

Песента е изпълнена на официалната церемония по откриването на Зимните олимпийски игри във Ванкувър през 2010 г. Не по-малко известна е неговата изключително лирична песен „Танцувай с мен докрая на любовта“. През 2011 г.  е отличен с Наградата на принца на Астурия, в раздел литература. У нас през 2009 г. е издаден романът му „Красиви неудачници“ (Beautiful losers).

Ленард Коен е наричан „най-загадъчният певец на съвременната епоха“. ВВС дори го обяви за „Кръстник на мрака“.

Мнозина се съгласяват и с етикетите „Продавачът на отчаянието“, „Поетът на песимизма“ Малко преди да почине на 7 ноември 2016 г. в дома си в Лос Анджелис той изпя „Готов съм, Господи” в последния си албум „You Want It Darker” и това силно разтревожи неговите милиони почитатели. Разбира се, Коен побърза да ги успокои и обяви, че ще живее вечно.

В богатата му творческа кариера има възходи и спадове. След като отбива воинския си дълг в Израел през 1973 г., в края на десетилетието и началото на 80-те години почти изпада в забвение, но тогава излиза „Various Positions”, а песента „Алилуя“ го изстрелва на върха.

Мариане на Ленард КоенНа остров Хидра, Гърция, Коен търси спокойствието на природата, но един ден в бакалницата среща единствената си муза – норвежката Мариане Илен, омъжена, със син Аксел. Съпругът на Мариане Йенсен заминава с друга жена. Съвместният живот на Илен и Коен продължава осем години и е бурен, изпъстрен с много изневери, раздели, наркотици. Но дори и след раздялата поддържат връзка. Мариане се жени за друг мъж и по-късно умира от рак на 81 г.. Часове преди да почине тя получава трогателно писмо от Ленард, който признава, че тя е единствената му и последна любов. Неговите любовни писма до Мариане бяха продадени за  876 000 долара.

Има две деца от Сюзън Елрод, дългогодишна връзка с американската актриса Ребека де Морни. Жълтите медии не спираха да му приписват любовни романи с непрекъснато сменящите се до него беквокалистки.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Почина Ленард Коен

Почина легендарният музикант Ленард Коен

 

Но личният живот на Коен му носи и финансово фиаско, след като бившата му асистентка и любовница Кели Линч успява да го ограби с 5 милиона долара. Певецът печели делото, но не получава нито цент. Това принуждава вече 73-годишният Ленард да предприеме 18-месечно турне през 2006 г., а всеки концерт се превръща в грандиозно събитие.  2012 г. носи нов триумф на канадеца – след дългогодишна пауза излиза албумът „Old Ideas”, който е №1 във всички музикални класации.

Ленард Коен

На 82 години Ленард Коен, който почти през целия си живот се бори с депресията, споделя месец преди смъртта си, че няма да смогне да довърши всички започнати песни, но синът му Адам се заема с това. През септември 2018 г. той публикува колекцията от последните поеми и текстове на баща си – The Flame.

„Всички имаме пукнатини, но само така светлината може да попадне вътре в нас“, е една от запомнящите сентенции на прочутия певец.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg