Почина легендарният музикант Ленард Коен

0

Внезапно на 82-годишна възраст почина легендарният музикант Ленард Коен. Смъртта му породи емоционални реакции сред музиканти, актьори и политици от целия свят.

„С дълбоко прискърбие съобщаваме за кончината на поета, композитора и твореца Ленард Коен. Загубихме един от най-уважаваните и плодотворни визионери в света на музиката“ –

написа неговият агент във Фейсбук.

Почина Ленард Коен

Ленард Коен е роден в семейството на заможни евреи на 21 септември 1934 г. в Монреал . Част от неговите композиции са станали едни от най-омагьосващите химни на последните десетилетия. Няколко поколения пееха и танцуваха на музиката на най-известните му композиции – „So long Marianne“ и „Suzanne“, включени в първия албум на Коен от 1967 г. Повлиян от кънтрито, две години по-късно на музикалния пазар излиза и вторият му албум, повлиян от кънтрито. В него е включено една от най-успешните и емлематични негови музикални творби „Bird on The Wire“. Редица популярни изпълнители като Джони Кеш и Джо Кокър направиха кавърверсии на тази композиция.

„Музиката на Ленард Което беше несравнима“,

заяви канадският премиер Джъстин Трюдо по повод тежката загуба. Всички знамена в Монреал днес са наполовина свалени в памет на Ленард Коен. Кметът Денис Кодер изрази съжаление, че

„Светът губи един музикален титан.“

Актьорът Ръсел Кроу благодари на Коен за всички спокойни нощи, за размислите, за перспективите и за истината, пропити в песните му. Джъстин Тимбърлейк нарече Коен „несравнима душа“. Певицата и актриса Бет Мидлър написа в Туитър, че си е отишъл още един магически глас.

Почина Ленард Коен

Ленард Коен беше един от най-влиятелните музикални творци, появили се през 60-те години на миналия век, редом с нобеловия лауреат за литература Боб Дилън и канадския музикант Джони Мичъл.

Почина Ленард Коен

Ленард Коен с „Грами“ за цялостно творчество през 2010 г.

Преди активната си кариера Ленард Коен е живял на гръцкия остров Идра. Там е публикувал два романа и стихосбирка. Коен е мести в Ню Йорк през 1966 г., за да се отдаде на музиката. В средата на 90-те прекратява своята музикална кариера и става будистки монах. Приема името Джикан, което означава тишина. В следващите шест години легендарният творец не издава албуми.

През 2005 г. става ясно, че дългогодишният му импресарио го е обрал с 5 000 000 долара. Колосалната сума била открадната от пенсионния му фонд. Тогава Коен се връща в музиката и прави епично турне от 2008 г. до 2013 г., по време на което изпълнява 387 песни.

Почина Ленард Коен

На 21 септември тази година Коен издаде последния си диск – „You Want it Darker“. В албума той задава въпроси за всемогъщия бог и за човешката природа. Албумът е пропит и от мисълта за смъртта.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg