Коя е най-стресиращата професия в целия свят

0

Замисляли ли сте се върху това коя е най-стресиращата професия в световен мащаб? Повечето от Вас със сигурност биха посочили неврохирурга, на сапьора, на миньора или дори на борсовия брокер. Мащабно изследване обаче показа, че такива са по-скоро нископлатени занимания с голямо натоварване, по-малък контрол и респект. Именно те са застрашени най-много от проблеми със сърцето и са изложени на 58 процента по-голям риск от исхемичен инсулт.

Макар и лекарите, учителите и други висшисти да имат умствено натоварваща работа, те се чувстват отговорни и не се стресират толкова много. За разлика от тях хората от обслужващия сектор често зависят от прищявките на клиентите и началниците. Обикновено те имат дълъг работен ден и трябва да са на поста си в часове, когато другите почиват.

професия, професии, най-стресираща професия, сервитьор

Силно стресираните хора се грижат по-лошо за себе си и по-често пият и пушат, показва китайското изследване. Много от тях работят с прекъсване през деня или на смени, което предразполага и към рак и влошаване на здравето.

Учените от Южния медицински университет в Гуанчжоу са анализирали резултатите от шест предишни изследвания върху напрежението в службата и риска от инсулт. Те са обхванали общо 138 782 души, проследени в продължение на от 3 до 17 години.

професия, професии, най-стресираща професия, сервитьорПрофесиите са класифицирани в четири групи на базата на контрола на упражняващите ги върху това, което правят, и колко трябва да работят, както и в зависимост от психологическите изисквания, умственото натоварване и сроковете.

Обслужващата професия сервитьор е много по-стресираща от тези на лекарите и архитектите и са свързани с по-голяма опасност от инсулт, е установило проучването. Според китайските учени след сервитьорите се нареждат хората от медицинския помощен персонал. За разлика от тях, учените и архитектите попаднали сред професиите с най-малко стрес.

В групата на пасивните професии с малки изисквания и малък контрол са портиери, миньори, хора на ръчния труд. Активните професии са тези, при които въпреки трудните задачи хората са до голяма степен самостоятелни.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg