Чудо! 52-годишен мъж живее без… мозък

0

Възможно ли е да се живее без мозък? Вероятно болшинството от Вас ще отговори, че това няма как да стане. Но се оказва, че в природата наистина се случват чудеса, а живото доказателство за това е 52-годишен французин, който е оцелял до тази възраст, без да има този орган. За пръв път за невероятния клиничен случай е писано през 2007 година. Пациентът, чието име е Матю, бил на 44 години, когато случайно лекарите открили липсата на мозък в главата му. До ден днешен човекът все още е жив и функционира съвсем нормално.

Матю водел съвсем обикновен живот: той имал съпруга, деца, и работил като държавен служител. Неговото здраве било отлично до 2007 г., когато отишъл на лекар с оплакване от силни болки в краката. След като тестовете не показали обезпокоителни здравословни проблеми, а мъжът все така изпитвал тази болка, лекарите решили да направят ядрено магнитен резонанс на мозъка му. За тяхна изненада, те установили, че по време на изследването не са в състояние да намерят този орган!

Това, което по-късно открили, ги шокирало!

90% от обема на черепа на пациента били изпълнени с гръбначно-мозъчна течност, а останалите 10% – части от сиво вещество. Останалото било само тънък слой от действителната мозъчната тъкан.

„Трудно е да се прецени какъв е процентът на намаление на мозъка в този необичаен случай, защото не е използван софтуер за измерване на обема му. Но визуално, това е между 50%  и 75% намаление на мозъка“,

заяви Лионел Фюиле, невролог в средиземноморския университет в Марсилия, Франция.

мъж без мозък

В началото никой не могъл да повярва, че при почти пълна липса на мозък, човекът е в състояние да води напълно нормален живот. Единственото отклонение от нормата за Матю е сравнително ниското му IQ от 75, но то не му пречи да работи пълноценно.

„Случаят на Матю поставя на дневен ред въпроса за необходимостта от наличие на всички части на нервната система, за да може човек да функционира правилно и за пореден път ни напомня за трудностите, които науката може да срещне по време на изследвания на човешкия мозък“, категорични са изследователите.

Може и да Ви заинтригува статията Мъж живя 2 години с прободено от клечка за зъби сърце (снимки и видео)

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg